Τροχοί & TIR

Λήγουν τα τσιπάκια, ετοιμαστείτε για σαραντάρια

Καθώς συμπληρώνεται μια τετραετία, όλοι οι ιδιοκτήτες ΔΧ φορτηγών και ΔΧ λεωφορείων που είχαν προμηθευτεί το Η.Α.Σ. (Ηλεκτρονικά Αναγνώσιμο Σήμα) ή «τσιπάκι» μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου το 2017 και παρ
Παρασκευή 04/12/2020 - 14:26
Κοινοποίηση στα Social Media

Καθώς συμπληρώνεται μια τετραετία, όλοι οι ιδιοκτήτες ΔΧ φορτηγών και ΔΧ λεωφορείων που είχαν προμηθευτεί το Η.Α.Σ. (Ηλεκτρονικά Αναγνώσιμο Σήμα) ή «τσιπάκι» μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου το 2017 και παραμένουν ενεργά, θα πρέπει τώρα να τα αντικαταστήσουν λόγω λήξης της τετραετίας, όπως ορίζει ο νόμος.

Το ΠΣΧΕΜ ανακοίνωσε πως η αντικατάσταση του Η.Α.Σ. πραγματοποιείται με το μίνιμουμ κόστος που ορίζει το Υπουργείο, δηλαδή 40 ευρώ το κάθε ΗΑΣ και προσθέτει:

«Επειδή το πρόστιμο για τη μη ανανέωση του Η.Α.Σ. είναι 3.000 ευρώ, παρακαλούμε τους συναδέλφους μας να τα αντικαταστήσουν έως τις 17/01/2021».

Ζητούν την κατάργησή του

Υπενθυμίζουμε πως πριν δυο βδομάδες λάβαμε ανακοίνωση τριών Σωματείων Ιδιοκτητών ΦΔΧ, τα οποία ζητούσαν την κατάργηση του Η.Α.Σ. υποστηρίζοντας ότι «η προμήθεια Η.Α.Σ. και η επικόλληση επί του φορτηγού δεν προσφέρει απολύτως τίποτα ως προς τη νομιμότητα της κυκλοφορίας των Φ.Δ.Χ. για τον λόγο ότι τα στοιχεία που αναγράφονται στα Η.Α.Σ. αναγράφονται και στην άδεια κυκλοφορίας».

Προχώρησαν, μάλιστα, και στη σοβαρή παρατήρηση «ότι οι φορείς προμήθειας του Η.Α.Σ. δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν τη νομιμότητα ως προς την επικόλληση του Η.Α.Σ. στο Φ.Δ.Χ. για το οποίο προορίζεται, διότι βασική προϋπόθεση είναι η διαδικασία αυτή να γίνεται με τη μέριμνα και την ευθύνη των πρωτοβάθμιων Σωματείων για τα μέλη τους, αντιθέτως οι φορείς τα παρέχουν απευθείας στους αυτοκινητιστές και, όπως καταλαβαίνετε, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τοποθετείται στο σωστό όχημα».

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η υπ. απόφαση που θεσπίζει το Η.Α.Σ. παραμένει σε ισχύ, οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να το προμηθευτούν, αφού έλθουν σε επαφή με το σωματείο τους.

PreviousNext