Τροχοί & TIR

Μεγαλύτερη αυτονομία για το eCitaro. Ακολουθούν ηλεκτρικά υπεραστικά και τουριστικά

Αναβάθμιση και αυξημένες δυνατότητες για το ηλεκτρικό Mercedes – Benz eCitaro ανακοίνωσε η Daimler Buses, όπως επέκταση της αυτονομίας με κυψέλη καυσίμου από το 2023 και με νέα γενιά μπαταριών υψηλή
Παρασκευή 06/05/2022 - 12:24
Κοινοποίηση στα Social Media

Αναβάθμιση και αυξημένες δυνατότητες για το ηλεκτρικό Mercedes – Benz eCitaro ανακοίνωσε η Daimler Buses, όπως επέκταση της αυτονομίας με κυψέλη καυσίμου από το 2023 και με νέα γενιά μπαταριών υψηλής απόδοσης από το τέλος του 2022.

Παράλληλα, σχεδιάζεται το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό υπεραστικό λεωφορείο από το 2025, καθώς και τουριστικά με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου από το τέλος της δεκαετίας.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η δήλωση του Till Oberwörder, επικεφαλής της Daimler Buses, ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να επενδύσει στην τεχνολογία Euro 7 εστιάζοντας μόνο σε οχήματα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

«Η φιλοδοξία μας ως παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή λεωφορείων είναι σαφής: Θέλουμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να ωθήσουμε τη μετάπτωση στις μεταφορές, η οποία είναι αναγκαία προκειμένου να τα καταφέρουμε. Για τον σκοπό αυτό, επιδιώκουμε μια σαφή στρατηγική εξηλεκτρισμού και θέτουμε σε μαζική παραγωγή λεωφορεία με εναλλακτικές τεχνολογίες μετάδοσης κίνησης. Θέλουμε να προσφέρουμε συστήματα κίνησης με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα για κάθε κατηγορία οχημάτων μας στις σημαντικότερες αγορές μας έως το 2030 και, συνεπώς, αναλαμβάνουμε μια σαφή δέσμευση: το αργότερο έως το 2030, θα προσφέρουμε οχήματα μόνο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην κατηγορία αστικών λεωφορείων στην Ευρώπη και δεν θα επενδύουμε πλέον στην τεχνολογία Euro VII», ανέφερε ο επικεφαλής της Daimler Buses.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από πέρυσι έμπειροι Γερμανοί μηχανικοί και άλλων κατασκευαστών οχημάτων μέλη της λέσχης «Automobilclub Mobil in Deutschland» έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην απόφαση της Ε.Ε. να υιοθετήσει και να επιβάλλει την κατηγορία ρύπων Euro 7 με δύο βασικά επιχειρήματα, ότι πρώτον το κόστος των οχημάτων θα αυξηθεί δραματικά και δεύτερον ότι οι κατασκευαστές δεν μπορούν ταυτόχρονα να επενδύουν στην ανάπτυξη κινητήρων Euro 7 και σε οχήματα μηδενικών ρύπων (βλέπε πλήρες ρεπορτάζ εδώ και στο περιοδικό ΤΡΟΧΟΙ&ΤΙR Μαΐου 2021).

Μπαταρίες και Υδρογόνο οι δύο κατευθύνσεις για τη Daimler

Ακολουθώντας τη διττή στρατηγική της μητρικής εταιρείας Daimler Truck, η Daimler Buses επικεντρώνεται στις τεχνολογίες ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης μπαταρίας και υδρογόνου ταυτόχρονα – επειδή, όπως αναφέρει, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να παρέχει εξατομικευμένες λύσεις μηδενικών εκπομπών για τις ποικίλες ανάγκες των πελατών της.

Έτσι, η Daimler Buses στοχεύει να προσφέρει οχήματα μπαταρίας και υδρογόνου με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα σε κάθε κατηγορία έως το 2030. Αρχικά, η έμφαση θα δοθεί στις βασικές αγορές της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Έως το 2039, στις βασικές αγορές της Ευρώπης θα πωλούνται μόνο καινούρια οχήματα, τα οποία έχουν τοπικά ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Στην κατηγορία των αστικών λεωφορείων, αυτό θα ισχύει ήδη από το 2030 για την Ευρώπη.

Στην πορεία της αυτή προς τον εξηλεκτρισμό της μεταφοράς επιβατών παγκοσμίως, η Daimler Buses σχεδιάζει να λανσάρει το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό υπεραστικό λεωφορείο της το 2025 και τουριστικά με σύστημα κίνησης με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου από τα τέλη της δεκαετίας.

Το eCitaro

Ξεκινώντας από το 2023, η Daimler Buses θα εξοπλίσει και το αμιγώς ηλεκτρικό αστικό λεωφορείο μπαταρίας Mercedes-Benz eCitaro, το οποίο παράγεται μαζικά από το 2018, με κυψέλη καυσίμου υδρογόνου ως σύστημα επέκτασης της αυτονομίας (range extender). Η Daimler Buses προσθέτει έτσι ένα όχημα με αυτονομία έως 400 χιλιόμετρα (μονό λεωφορείο) στο χαρτοφυλάκιο πλήρως ηλεκτρικών προϊόντων της κατηγορίας αστικών λεωφορείων. Με την επέκταση αυτονομίας, το πανίσχυρο λεωφορείο χαμηλού δαπέδου με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα τοπικά καλύπτει ακόμη και απαιτητικά δρομολόγια, καθώς και σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων αυτονομίας κάθε επιχείρησης λεωφορείων.

Το eCitaro Range Extender παραμένει ωστόσο ένα καθαρόαιμο αστικό λεωφορείο. Το σύστημα μετάδοσης κίνησης εξακολουθεί να βασίζεται στην πολύ ισχυρή μπαταρία, ενώ η κυψέλη καυσίμου εξυπηρετεί αποκλειστικά για την επέκταση της αυτονομίας και όχι ως κύρια πηγή ενέργειας. Άρα το όχημα είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό υβριδικό όχημα που συνδυάζει δύο πηγές ηλεκτρικού ρεύματος. Το υδρογόνο χρησιμοποιείται στην αέρια μορφή του σε πίεση 350 bar.

Επιπλέον, η Daimler Buses θα προσφέρει το eCitaro με μια νέα γενιά μπαταριών υψηλής απόδοσης από τα τέλη του 2022. Οι υψηλής ενέργειας μπαταρίες ιόντων-λιθίου αυξάνουν τη χωρητικότητα κατά σχεδόν 50% ανά μπαταρία με το ίδιο βάρος και προσφέρουν αυτονομία της τάξεως των 280 χιλιομέτρων περίπου (μονό λεωφορείο). Οι μπαταρίες θα χρησιμοποιούνται τόσο στο eCitaro και eCitaro Range Extender όσο και στο πλήρως ηλεκτρικό πλαίσιο οχήματος eO500U από τη Βραζιλία που παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Το eCitaro είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο της Daimler Buses με περισσότερα από 600 eCitaro να χρησιμοποιούνται ήδη καθημερινά από πελάτες στην Ευρώπη. Το 2021, σχεδόν ένα στα δύο πλήρως ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία που πουλήθηκαν στη Γερμανία ήταν της Daimler Buses.

Συνολική Υποστήριξη

Η Daimler Buses προσφέρει στους πελάτες της ένα πλήρες σύστημα για το ηλεκτρικό eCitaro, το οποίο περιλαμβάνει υπηρεσίες σχεδιασμού και συμβουλευτικής για την ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού στόλου, καθώς και για την κατασκευή ολόκληρης της υποδομής τροφοδοσίας ρεύματος. Έτσι, η εταιρεία είναι σε θέση να προσφέρει μια απολύτως ολοκληρωμένη λύση, εφόσον απαιτείται. Συνεπώς, εάν το ζητήσουν, οι εταιρείες μεταφορών μπορούν να αποκτήσουν ένα συνολικό πακέτο που περιλαμβάνει λεωφορείο, υποδομή ηλεκτρικού ρεύματος και φόρτισης καθώς και κατάλληλο λογισμικό, ψηφιακές υπηρεσίες, κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού και υπηρεσίες μετά την πώληση από έναν πάροχο.

Ειδικότερα, η διαχείριση των φορτίσεων των ηλεκτρικών λεωφορείων μπαταρίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων των πελατών. Χάρη στη στρατηγική σύμπραξη με την IVU Traffic Technologies AG που ανακοινώθηκε πρόσφατα, η Daimler Buses έχει συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιό της με ένα πανίσχυρο λογισμικό ελέγχου του στόλου, το οποίο είναι ειδικά προσαρμοσμένο στο eCitaro όσον αφορά στη διαχείριση φορτίσεων.

PreviousNext