Τροχοί & TIR

Το μέλλον των μεταφορών και η χρήση του υδρογόνου. Προβλέπεται η προμήθεια λεωφορείων

«Ένα από τα πρώτα πρατήρια υδρογόνου στη χώρα μας θα ανοίξει εντός Αχαΐας, στην Ακράτα και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2025».
Πέμπτη 06/06/2024 - 09:43
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Στο πλαίσιο του 3ου Jive Road Show παρουσιάστηκε στην Πάτρα και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένα ηλεκτρικό λεωφορείο που τροφοδοτείται από κυψέλες υδρογόνου, αυτό που πριν λίγες μέρες είχε παρουσιαστεί και στην Κοζάνη. Πρόκειται για λεωφορείο που δεν ρυπαίνει εκεί που κινείται, καθώς το μόνο απόβλητο που παράγει είναι καθαρό νερό. Επίσης, ως ηλεκτροκίνητο, είναι αθόρυβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR, το λεωφορείο είναι μάρκας CAETANO του γνωστού Πορτογάλου αμαξοποιού, ο οποίος από το 2018 συνεργάζεται με την TOYOTA στην ανάπτυξη λεωφορείων υδρογόνου (σειρά H2.CityGold). Κατά τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες του ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR, αναμένεται η αγορά δύο ακόμη λεωφορείων υδρογόνου, όχι απαραίτητα της ίδιας μάρκας, καθώς έντονο είναι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και άλλων κατασκευαστών λεωφορείων υδρογόνου (π.χ. Solaris, VDL κ.α.). Έγινε, επίσης, γνωστό ότι ικανός αριθμός λεωφορείων υδρογόνου (περί τα 50) θα περιλαμβάνονται στον αναμενόμενο διαγωνισμό της δεύτερης φάσης της προμήθειας των αστικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. 

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι ο όμιλος Motor Oil έχει σε εξέλιξη την ανέγερση μονάδας παραγωγής υδρογόνου κίνησης.

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που θέτει η Κυβέρνηση επενδύοντας στις βιώσιμες μεταφορές, με όραμα τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και την επίτευξη της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: «Η μείωση των ρύπων και του θορύβου στο κέντρο της πόλης θα βελτιώσει σημαντικά την υπηρεσία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το λεωφορείο υδρογόνου, που βρίσκεται σήμερα στην Πάτρα, είναι μία νέα τεχνολογία που αξιολογούμε. Θέλω να τονίσω πως ένα από τα πρώτα πρατήρια υδρογόνου στη χώρα μας, θα ανοίξει εντός Αχαΐας, στην Ακράτα».

.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στο μέλλον των μεταφορών και στη χρήση του υδρογόνου, ως καύσιμο: «Το υδρογόνο μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των ρύπων. Θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί αυτή η μετάβαση που ξεκινά τώρα. Πρόσφατα άρχισε η δημιουργία ενός οικοσυστήματος υδρογόνου στην Ελλάδα στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας. Στο πλαίσιο του έργου, δίνεται μια σημαντική ευκαιρία για την υλοποίηση πιλοτικών δράσεων, χρήσης υδρογόνου. Όπως η παρουσία του πρώτου λεωφορείου υδρογόνου στην Πάτρα, έχοντας παρουσιαστεί πριν στην Κοζάνη, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα».

Κλείνοντας η κα. Αλεξοπούλου επεσήμανε: «Οφείλουμε να δημιουργήσουμε, όπου χρειάζεται, το νομικό πλαίσιο για την ομαλή ανάπτυξη του δικτύου παραγωγής πράσινου υδρογόνου, αποθήκευσης και αξιοποίησής του. Την ίδια στιγμή οφείλουμε να ενημερώσουμε για τα οφέλη αυτής της επένδυσης, να εκπαιδεύουμε τον κόσμο στη χρήση του και να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα γίνει σύμφωνα με τα υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας».

ECO Forum Patras 2024

Το ΕCΟ Forum Πάτρας 2024 που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 3o Jive Road Show, έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να τοποθετηθούν σε θέματα, όπως η Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα η πράσινη παραγωγή ενέργειας, η ανακύκλωση, η προστασία του περιβάλλοντος, η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές.

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου άνοιξε τις εργασίες του ECO Forum αναφερόμενη στην απεξάρτησή μας από τον ορυκτό άνθρακα και τα σημαντικά οφέλη, τόσο για την οικονομία όσο και για το περιβάλλον: «Είναι φρονώ, κοινώς αποδεκτό, ότι, για να επιτύχουμε την μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, θα πρέπει ν’ αλλάξουμε κουλτούρα, συνήθειες, τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής. Η ανάπτυξη ενός καθαρού καυσίμου, όπως το υδρογόνο με ενέργεια προερχόμενη από Ανανεώσιμες πηγές, είναι θέμα μακροπρόθεσμων επενδύσεων και θα πρέπει να κατασκευάσουν νέες εγκαταστάσεις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον όπως για παράδειγμα οι κοιλάδες υδρογόνου. Το πρατήριο υδρογόνου της Ακράτας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2025. Μια πολύ σημαντική κατασκευή για την Αχαΐα που θα είναι πρωτοπόρος σ’ αυτόν τον τομέα. Όσον αφορά στη χρήση υδρογόνου, σύντομα δύο λεωφορεία υδρογόνου θα ενταχθούν στο στόλο των οχημάτων των Οδικών Συγκοινωνιών, με στόχο να αξιολογηθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία».

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο του πράσινου υδρογόνου στην παρασκευή συνθετικών καυσίμων: «Μια ακόμη επιλογή για το μέλλον που ανοίγεται με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου είναι τα συνθετικά καύσιμα που δεν βασίζονται σε ορυκτό άνθρακα. Βασίζονται σε άνθρακα που υπάρχει ήδη στο περιβάλλον σε μορφή διοξειδίου, μέσω του οποίου σε συνδυασμό με το πράσινο υδρογόνο, συντίθεται η ανθρακική αλυσίδα και παίρνουμε καύσιμα πανομοιότυπα με τη βενζίνη, το ντίζελ ή την κηροζίνη, τα οποία όμως δεν βασίζονται σε ορυκτό άνθρακα. Με καθοριστική διαφορά ότι τα καύσιμα αυτά δεν έχουν ανθρακικό αποτύπωμα. Πιθανόν αυτή να είναι η λύση για τα εκατομμύρια οχημάτων με θερμικό κινητήρα που κυκλοφορούν σήμερα στη χώρα μας».

Κλείνοντας η κα Αλεξοπούλου επεσήμανε: «Θέλω να τονίσω την πεποίθησή μου πως η ενεργειακή αυτονομία και η μείωση των ρύπων είναι κομβικής σημασίας  στρατηγικές, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές του ECO Forum Patras 2024, το οποίο έρχεται να ολοκληρώσει με τον πιο ταιριαστό τρόπο, την περιοδεία του υδρογονοκίνητου λεωφορείου, στη χώρα μας».

PreviousNext