Τροχοί & TIR

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα ισχύσει με βάση την αναλογικότητα και για την Κρήτη

Αναζητούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιχειρηματική νησιωτικότητα
Δευτέρα 11/03/2024 - 09:49
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Λιμενικό Σώμα
φωτό: Λιμενικό Σώμα

Τη διαβεβαίωση ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα συνεχιστεί με βάση την αρχή της αναλογικότητας, ότι «η Κρήτη δεν θα θυματοποιηθεί» και πως αναζητούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης τόσο κατά την παρέμβασή του στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, όσο και κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, παρεμβαίνοντας στο συνέδριο των Επιμελητηρίων Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Ρεθύμνου, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το κάθε νησί, με βάση τη δυναμικότητά του, θα πάρει το μερίδιό του». Όπως είπε, «κανείς δεν θα αδικηθεί» και υπογράμμισε ότι «στόχος είναι να βοηθήσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο τη νησιωτική επιχειρηματικότητα αλλά μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων και της αναλογικότητας».

Και πρόσθεσε: «Αναζητούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, που θα βασίζονται στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. Είναι μια συζήτηση που γίνεται, είναι μια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε. Θα σας ενημερώνω τακτικά γύρω από αυτό το θέμα. Ο διάλογος που ξεκινήσαμε στην Αθήνα θα συνεχιστεί με όλα τα νησιά, με στόχο να έχουμε πάντα το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων του Ρεθύμνου που ακολούθησε, ο κ. Στυλιανίδης άκουσε αναλυτικά τους φορείς και τις προτάσεις τους και ανέλυσε περαιτέρω τις σκέψεις του, καθησυχάζοντας τυχόν ανησυχίες ή λανθασμένες εντυπώσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο. Επανέλαβε δε και στη σύσκεψη, τη διαβεβαίωσή του ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα εφαρμοσθεί και στην Κρήτη με βάση την αρχή της αναλογικότητας του κάθε νησιού. Υπογράμμισε επίσης ότι το μέτρο θα κατευθυνθεί προς εκείνους που όντως το έχουν ανάγκη, χωρίς να διασαλευθεί η δημοσιονομική πειθαρχία σε καμία περίπτωση.

Για την Κρήτη

Στη συνέχεια, ο κ. Στυλιανίδης μιλώντας ειδικά για την Κρήτη έδωσε διευκρινίσεις σε δύο σημεία λέγοντας συγκεκριμένα:

«Το πρώτο σημείο - επειδή ακούγονταν πολλά και θέλω να διασκεδάσω εντυπώσεις και φήμες - είναι το εξής. Στην προσπάθεια εξορθολογισμού του μεταφορικού ισοδυνάμου, στη βάση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και δημοσιονομικών κανόνων, δεν θα «θυματοποιηθεί» η Κρήτη. Αυτό είναι το πρώτο.

Το δεύτερο: Το μεταφορικό ισοδύναμο το έχω ζήσει από την περίοδο που ήμουν Επίτροπος και υιοθετήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Επιτροπή Γιούνκερ, της οποίας είχα την τιμή να είμαι μέλος. Και αναφέρεται σε μια εξίσωση του μεταφορικού κόστους των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Είναι μια σύλληψη σωστή, αλλά εάν δεν εφαρμοστεί σωστά, τότε δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και το '22 και το '23. Γι' αυτό και θα λειτουργήσουμε στη βάση της αναλογικότητας. Η κάθε περιοχή, το κάθε νησί, με βάση τη δυναμικότητά τους, θα πάρουν το μερίδιό τους. Κανείς δεν θα αδικηθεί. Και με στόχο ακριβώς το μεταφορικό ισοδύναμο. Δηλαδή, να μείνει για να βοηθήσει τη νησιωτική επιχειρηματικότητα.

Θα επαναλάβω όμως, κάτι το οποίο πιστεύω ακράδαντα, γιατί έχω ζήσει ανάλογα φαινόμενα και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κύπρο. Όποτε ξεφύγαμε από τη δημοσιονομική πειθαρχία, κλάψαμε πικρά. Και Ελλάδα και Κύπρος. Αυτό να είναι πυξίδα συμπεριφοράς. Εγώ τουλάχιστον, δεν θα δεχτώ να ξεφύγω εκτός των δημοσιονομικών πλαισίων.

Δεν πρέπει λοιπόν να ξαναφτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ποτέ. Επομένως το μεταφορικό ισοδύναμο είναι εδώ. Θα βοηθήσει τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, αλλά μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων και της αναλογικότητας.

Το άλλο σημείο που θέλω να καταθέσω εδώ, ερχόμενος από τις Βρυξέλλες, είναι ότι αναζητούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, που θα βασίζονται στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. Είναι μια συζήτηση που γίνεται, είναι μια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε. Θα σας ενημερώνω τακτικά γύρω από αυτό το θέμα. Ξέρετε καλύτερα απ' όλους πού χρειάζεστε χρήματα. Κανείς άλλος δεν ξέρει καλύτερα από εσάς. Ο διάλογος που ξεκινήσαμε στην Αθήνα θα συνεχιστεί με όλα τα νησιά, με στόχο να έχουμε πάντα το βέλτιστο αποτέλεσμα».

PreviousNext