Τροχοί & TIR

Μέτρα υπέρ του σιδηρόδρομου εξετάζει το Συμβούλιο υπουργών Μεταφορών

Μετατόπιση φορτίων στον σιδηρόδρομο
Δευτέρα 17/06/2024 - 10:50
Κοινοποίηση στα Social Media

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), υπό τη Βελγική Προεδρία.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί ο νομοθετικός φάκελος για την κατανομή της σιδηροδρομικής χωρητικότητας, που αφορά στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του σιδηροδρομικού δικτύου της ΕΕ, με γνώμονα τη βελτίωση της αποδοτικότητας του σιδηροδρόμου σε όρους κόστους, χρόνου διαδρομής και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Μετατόπιση φορτίων στον σιδηρόδρομο

Για μια ακόμη φορά, οι υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της ενίσχυσης του σιδηρόδρομου με μετατόπιση φορτίων από τον δρόμο στις ράγες. Ενδεικτική είναι η σχετική ανακοίνωση του υπ. Μεταφορών που αναφέρει: 

«Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η συμμετοχή του Υπουργού στο γεύμα εργασίας των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, όπου θα διερευνηθούν οι προτεραιότητες της επόμενης Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Περιόδου, σε όρους πολιτικής μεταφορών, νομοθετημάτων στον τομέα και επενδύσεων που θα απαιτηθούν. Άλλωστε, δεδομένης της επικέντρωσης σε ένα σύστημα μεταφορών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί μετατόπιση των μεταφορών (modal shift) σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα, με ήπιες δράσεις αλλά και επενδυτικές πρωτοβουλίες».

Σημειώνεται, επίσης, ότι «θα εξεταστεί σειρά νομοθετημάτων που αφορούν οδικές και διατροπικές μεταφορές ως προς την πρόοδό τους, με έμφαση στην οδηγία για τα βάρη και τις διαστάσεις οχημάτων, την αναθεώρηση της οδηγίας για τις συνδυασμένες μεταφορές και την πρόταση κανονισμού για τα δικαιώματα επιβατών στο πλαίσιο πολυτροπικών ταξιδιών».

PreviousNext