Τροχοί & TIR

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Στόχος μας η διαρκής αναβάθμιση των Υπεραστικών Συγκοινωνιών

Στόχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η διαρκής αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Υπεραστικές Συγκοινωνίες, δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορ
Δευτέρα 10/10/2022 - 13:54
Κοινοποίηση στα Social Media

Στόχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η διαρκής αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Υπεραστικές Συγκοινωνίες, δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΥΣ), που διεξήχθη το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 στα Χανιά.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυση των ΚΤΕΛ, ο Υφυπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι η φετινή Συνέλευση είναι ξεχωριστή για τρεις λόγους:

· «Φιλοξενείται στα Χανιά, τιμώντας έτσι την προσφορά του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον κλάδο. Άλλωστε είναι κοινή μας επιθυμία, δική σας και δική μου από το 2014, ο νέος σύγχρονος σταθμός που θα γίνει στον Ελαιώνα να ονομαστεί ‘‘Κωνσταντίνος Μητσοτάκης’’, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον οραματιστή και πρωτοπόρο, πολιτικό άνδρα.

· Ψηφίστηκε ο νόμος 4974/2022, που αφορά στις δημόσιες υπεραστικές και αστικές τακτικές οδικές μεταφορές επιβατών, με συμμόρφωση στον Κανονισμό 1370.

· Συμπληρώνονται 70 χρόνια προσφοράς των Υπεραστικών ΚΤΕΛ και των ΚΤΕΛ στην ελληνική κοινωνία, μια πολυετής συνεισφορά του κλάδου στην κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών των κατοίκων όλης της χώρας, την οποία η δική μας παράταξη αναγνώριζε και αναγνωρίζει διαχρονικά».

Ο Υφυπουργός Μεταφορών τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση, με τις πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ήρε πολλά από τα εμπόδια που είχε επιβάλλει η προηγούμενη Κυβέρνηση, αποδεικνύοντας στην πράξη την εμπιστοσύνη της στον κλάδο, ώστε τα ΚΤΕΛ να μπορούν να λειτουργούν σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όπως είπε:

«Επιτρέψτε μου να περιγράψω, συνοπτικά, κάποιες από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη.

Μόλις χθες, αφουγκραζόμενος τις δυσκολίες της συγκυρίας και τα αιτήματα του κλάδου, τηρώντας την υπόσχεση που είχα δώσει στη συνάντηση των ΚΤΕΛ Δυτικής Μακεδονίας στην Εράτυρα Κοζάνης και μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας, υπέγραψα τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης του 2013 για τους βασικούς όρους ανάληψης υποχρέωσης μεταφοράς προσώπων με λεωφορεία ενταγμένα στις ΚΤΕΛ ΑΕ, η οποία κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη εκμετάλλευση των λεωφορείων και την αποκατάσταση των ανισοτήτων των μετόχων των ΚΤΕΛ ΑΕ.

Θυμίζω επίσης, ότι η σημερινή κυβέρνηση:

·  Κατήργησε έναν απαρχαιωμένο Κανονισμό λειτουργίας των ΚΤΕΛ.

·  Εξασφάλισε στους μετόχους των ΚΤΕΛ τη δυνατότητα να διατηρήσουν ποσοστά μετοχών που αντιστοιχούν σε δύο λεωφορεία, ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή τους.

·  Διευκόλυνε τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων με χρήση των εξουσιοδοτήσεων, με δεδομένο τον υψηλό αριθμό των μετόχων.

·  Διατήρησε το μειωμένο ΦΠΑ 13% στις μεταφορές

Επιπλέον, μόλις η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση και διαπίστωσε τις τεράστιες ελλείψεις στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρχε άμεση ανάγκη ενίσχυσης του στόλου, λόγω και της πανδημίας, στράφηκε συνειδητά στον κλάδο των υπεραστικών συγκοινωνιών. Η εμπιστοσύνη αυτή συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι τα ΚΤΕΛ συμμετέχουν στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με πολιτικές δωρεάν ή χαμηλού εισιτηρίου σε πλήθος πολιτών, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη θεσμική παρέμβαση για την προσαρμογή στον κανονισμό 1370/2007.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε:

«Στον πρόσφατο νόμο 4974/2022 για την προσαρμογή στον Κανονισμό 1370, λόγω της φύσης της παρεχόμενης υπηρεσίας, προβλέφθηκαν ποιοτικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούν οι διαγωνιζόμενοι, όπως λεωφορεία συγκεκριμένου τύπου, με βάση τον Κανονισμό, σταθμοί, τηλεματική και εμπειρία.

Ο σχεδιασμός του μεταφορικού έργου ανατίθεται στις Περιφέρειες με σκοπό την επικαιροποίηση των δρομολογίων και την κάλυψη των σημερινών αναγκών μεταφοράς της κάθε περιοχής.

Γιατί ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να εξασφαλίσει στους πολίτες καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες επιβατικών μετακινήσεων».

Πιο ισχυρά ενωμένα τα ΚΤΕΛ της Κρήτης

Στην επιτυχή επαγγελματική συνεργασία των ΚΤΕΛ στην Κρήτη, στη συμβολή της Περιφέρειας στην ενότητα και ενίσχυση της συνεργασίας τους ύστερα από τις πολύχρονες ταραγμένες σχέσεις τους, αλλά και στον κοινωνικό χαρακτήρα του ΚΤΕΛ στην Κρήτη και σε όλη την χώρα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες μεταφορικού έργου στους πολίτες, στους μαθητές, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στο Κολυμπάρι Χανίων στη Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής ομοσπονδίας αυτοκινητιστών, υπεραστικών συγκοινωνιών. Ο κ. Αρναουτάκης παράλληλα καλωσόρισε θερμά τους εκατοντάδες συνέδρους απ’ όλη τη χώρα, όπως και τον Υφυπουργό Υποδομών-Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, με τον οποίο είχε και ξεχωριστή συνάντηση στο περιθώριο του συνεδρίου. Η ηγεσία των ΚΤΕΛ και ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα της συνάντησης στην ετήσια γενική συνέλευση των υπεραστικών ΚΤΕΛ. Α.Ε. και ΚΤΕΛ που φέτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 70 χρόνων προσφοράς στους πολίτες όλης της χώρας.

«Σε αυτές τις δεκαετίες, η κοινωνική προσφορά των ΚΤΕΛ συναντήθηκε με τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης, προσθέτοντας, πως «σε περιόδους δύσκολες, με το φαινόμενο της γιγάντωσης των αστικών κέντρων, με την εσωτερική μετανάστευση να δοκιμάζει τη συνοχή των ελληνικών οικογενειών τα ΚΤΕΛ, σε όλη την Ελλάδα, λειτούργησαν σαν γέφυρες ανάπτυξης και διατήρησης των δεσμών της ελληνικής οικογένειας».

Στην Κρήτη, όπως τόνισε με έμφαση ο κ Αρναουτάκης, χάρη στην καλή συνεργασία που έχουμε με τους προέδρους και τις διοικήσεις, κάναμε όλοι μαζί πράξη την ενότητα στα δυο ΚΤΕΛ του νησιού για το κοινό καλό και του τόπου, αναβαθμίζοντας και ενισχύοντας το μεταφορικό έργο, τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε δημόσια, με επαινετικά λόγια στην καλή και έμπρακτη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τους δυο προέδρους, τον Μανόλη Χαχλιούτη (Ηρακλείου-Λασιθίου)και τον Γιάννη Καψανάκη, (Χανίων-Ρεθύμνου) λέγοντας ότι, όταν υπάρχει ενότητα μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε πολλά και αυτό έγινε πράξη.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στις υποδομές, είπε ότι για την Περιφέρεια Κρήτης ο στόχος των ποιοτικών και ασφαλών αστικών και υπεραστικών μετακινήσεων, βρίσκεται κυριολεκτικά στην κορυφή των προτεραιοτήτων, και ότι «σε αυτό το πλαίσιο σε καθημερινή βάση εργαζόμαστε για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση των υπεραστικών επιβατικών μεταφορών και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης χειροκροτήθηκε θερμά απ’ όλους, ενώ νωρίτερα στο μεγάλο συνεδριακό χώρο έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Υπεραστικών λεωφορείων, Σοφοκλή Φάτσιο, και τους δυο Προέδρους ΚΤΕΛ στην Κρήτη, όπως και τα μέλη των συμβουλίων τους. Οι Πρόεδροι δημόσια ευχαρίστησαν θερμά τον κ Αρναουτάκη για την καλή συνεργασία και την έμπρακτη στήριξή του στα ΚΤΕΛ, στις μεταφορές, στις υποδομές για την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση του μεταφορικού έργου των πολιτών.

Χορηγός ο όμιλος Παπαδάκη

Ο Όμιλος Παπαδάκη ήταν ο αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου όπου ο CEO και Διευθυντής Πωλήσεων του Ομίλου Παπαδάκη, Κωνσταντίνος Η. Παπαδάκης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον Πρόεδρο της ΠΟΑΥΣ, Σοφοκλή Φάτσιο, όσο και με τον Πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου, Γιάννη Καψανάκη, και αντάλλαξαν απόψεις πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις μετά και την ψήφιση του νόμου για την ανάληψη του έργου των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών.

Για μια ακόμη φορά ο Όμιλος Παπαδάκη έδωσε το παρόν στο συνέδριο της ΠΟΑΥΣ έχοντας φέρει μαζί του και το MAN Lion’s Coach 2022 (Λεωφορείο της Χρονιάς 2020) το οποίο κρατάει την 1η θέση στις πωλήσεις από το 2018 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και συνεχίζει την παράδοση της πρωτοπορίας για τον Όμιλο Παπαδάκη από το 2007 μέχρι σήμερα.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου,κ. Γιάννη Καψανάκη, και τον Αντιπρόεδρο, κ. Γιώργο Χατζηδάκη, για τη φιλοξενία στην πανέμορφη πόλη των Χανίων και την Κρήτη και το Προεδρείο της ΠΟΑΥΣ για την ακόμα μια φορά εξαιρετική ηγετική παρουσία στον χώρο των επιβατικών μεταφορών και για τις πρωτοβουλίες τους για την ενδυνάμωση αυτών», ανέφερε σχετικά ο κ. Παπαδάκης.

PreviousNext