Τροχοί & TIR

Μισθώσεις Επαγγελματικών αυτοκινήτων. Στοιχεία μελέτης του ΙΟΒΕ

Οι τάσεις και οι προοπτικές του κλάδου των μισθώσεων αυτοκινήτων.
Τετάρτη 31/07/2024 - 13:50
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Τις τάσεις και τις προοπτικές του κλάδου των μισθώσεων αυτοκινήτων παρουσίασε το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Στα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης γίνεται ειδική αναφορά και στις μισθώσεις των επαγγελματικών οχημάτων με ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως αυτά που ακολουθούν:

Η μίσθωση επαγγελματικών οχημάτων αποτελεί ένα ιδιαίτερο μέρος της συνολικής αγοράς μισθώσεων αυτοκινήτων, με σημαντική συμμετοχή στην οικονομική δραστηριότητα. Η συγκεκριμένη αγορά απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες, οι οποίοι ενοικιάζουν επαγγελματικά οχήματα για τη διεκπεραίωση των εργασιών τους, όσο και ιδιώτες, προσφέροντας τη δυνατότητα σωστής εκτέλεσης αλλά και μείωσης τους κόστους, ενώ η μίσθωση μπορεί να είναι βραχυχρόνια ή μακροχρόνια. Στον υποκλάδο των μισθώσεων επαγγελματικών οχημάτων δραστηριοποιούνται περίπου 40 επιχειρήσεις.

Ο στόλος που διαχειρίζονται οι επιχειρήσεις μίσθωσης επαγγελματικών οχημάτων (βαν στη συντριπτική τους μειονότητα) προσεγγίζει τα 16 χιλ. οχήματα για το 2023, στόλος που υπολογίζεται ήδη στις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες μισθώσεις, με τη μέση ηλικία του στόλου στα 4,0 έτη και το μεγαλύτερο μέρος του στόλου να αποτελείται από diesel οχήματα, με ποσοστό 91,5%, ενώ το 7,0% αφορά πλέον ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων φτάνει τα €59,0 εκατ. το 2022 με εκτίμηση για €70,0 εκατ. το 2023.

Μακροχρόνια μίσθωση (λειτουργική μίσθωση) 

Η μακροχρόνια λειτουργική μίσθωση (operating leasing) αυτοκινήτου αναφέρεται στην ενοικίαση αυτοκινήτου για μεγάλο χρονικό διάστημα, που διαρκεί από 12 μήνες και πάνω και συνήθως μέχρι τα 5 έτη. Η λειτουργική μίσθωση αναφέρεται στη χρηματοδότηση του αυτοκινήτου για μικρότερο χρονικό διάστημα από την ωφέλιμη ζωή του. Στη διάρκεια της σύμβασης παρέχονται από τον εκμισθωτή υπηρεσίες που συνδέονται με τη χρήση του αυτοκινήτου, όπως ασφάλιση, τέλη κυκλοφορίας, συντήρηση, επισκευή, αλλαγή ελαστικών, κ.ά., με τον μισθωτή να επιβαρύνεται με μηνιαίο ή ετήσιο μίσθωμα συν τα καύσιμα. Στη λήξη της περιόδου ισχύος της σύμβασης ο μισθωτής μπορεί να επιστρέψει το αυτοκίνητο χωρίς να φέρει καμία περαιτέρω υποχρέωση, ενώ έχει την επιλογή να εξαγοράσει το αυτοκίνητο σε τιμή η οποία έχει προσυμφωνηθεί και καταγραφεί στη σύμβαση της μίσθωσης. Η τιμή αυτή είναι συνήθως ίση με την εκτίμηση της υπολειμματικής αξίας (residual value) του αυτοκινήτου στη λήξη της σύμβασης. 

Τα κίνητρα επιλογής οχήματος με τη μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης ποικίλουν ανάλογα με το ποιος χρησιμοποιεί το όχημα. Έτσι, τα κίνητρα χρήσης μακροχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτου αφορούν σε: 

Ιδιώτες (ευκολία διαχείρισης, προστασία περιβάλλοντος σε όρους εκπομπών καθώς χρησιμοποιούνται οχήματα σύγχρονης τεχνολογίας, οδική ασφάλεια, κ.ά.). 

Αυτοαπασχολούμενοι (Φορολογικά οφέλη, διαχειριστικά οφέλη, συνεχής ανανέωση αυτοκινήτου, οδική ασφάλεια, χαμηλή κατανάλωση, προστασία του περιβάλλοντος, κ.ά.). 

Επιχειρήσεις (Φορολογικά οφέλη με εκπιπτόμενες δαπάνες, περιορισμός κόστους, διαχειριστικά οφέλη, παροχή κινήτρων στους εργαζόμενους, βελτίωση περιβαλλοντικού προφίλ, ESG επιδόσεις, κ.ά.). 

Ο κλάδος της μακροχρόνιας μίσθωσης περιλαμβάνει περίπου 40 μεγάλες επιχειρήσεις στο σκέλος της λειτουργικής μίσθωσης. Σε αντίθεση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις οι μακροχρόνιες κυριαρχούνται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Στόλος μακροχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτων (επαγγελματικά) – διάρθρωση

.
PreviousNext