Κατά 80% υπόσχεται πως μπορεί να μειώσει τους τραυματισμούς που προκαλούνται στους επιβάτες που συγκρούονται μεταξύ τους, ο νέος κεντρικά τοποθετημένος εμπρόσθιος αερόσακος, που δημιούργησε η εταιρεία Autoliv και ο οποίος θα ενσωματωθεί στον εξοπλισμό 19 αυτοκινήτων μέσα στο 2020.

Ο νέος αερόσακος «Autoliv Front Center Airbag», βοηθά στην αποφυγή των συγκρούσεων μεταξύ οδηγού και συνοδηγού, ενώ αν δεν υπάρχει κανένας στο κάθισμα του συνοδηγού, ο αερόσακος θα προσφέρει βελτιωμένη προστασία του οδηγού, αποτρέποντας την επαφή του με το εσωτερικό του οχήματος. Ο εν λόγω αερόσακος τοποθετείται στο χώρο μεταξύ του οδηγού και του επιβάτη του εμπρός καθίσματος, παρέχοντας προστασία κατά τη διάρκεια μιας πλευρικής σύγκρουσης και μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού στο κεφάλι, τον ώμο ή το στήθος.

Σημειώνεται πως οι επιβάτες είναι ήδη προστατευμένοι από την επαφή τους με την εξωτερική πλευρά των περισσοτέρων οχημάτων, από τους γνωστούς πλευρικούς αερόσακους όπως και από τους τύπου «κουρτίνας». Οπότε, η καινοτομία του αερόσακου της Autoliv, είναι πως πλέον τους «θωρακίζει» και από ενδεχόμενους κινδύνους που βρίσκονται στο εσωτερικό του κάθε αυτοκινήτου.

Αξίζει να τονιστεί, πως το κεφάλι είναι μία από τις πιο συχνά τραυματισμένες περιοχές του σώματος σε οποιαδήποτε σύγκρουση, κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για το θύμα. Σημειώνεται, πως προκειμένου να βελτιωθεί η προστασία έναντι των παραπάνω τραυματισμών κατά τη διάρκεια μια πλευρικής σύγκρουσης, ο Euro NCAP θα εισαγάγει από την 1η Ιανουαρίου 2020 τη σχετική δοκιμασία στις δοκιμές πρόσκρουσης που πραγματοποιεί, μέσω των οποίων αξιολογεί και βαθμολογεί την προσφερόμενη παθητική ασφάλεια των οχημάτων.