Οφειλέτες ταμείων. Πιθανή ρύθμιση, αλλά και δημοσίευση ονομάτων

Τρί, 28/06/2022 - 13:35

Ρύθμιση 24 δόσεων για οφειλές στα ταμεία εξετάζει να φέρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, την ίδια στιγμή που οι μεγαλοοφειλέτες του ΕΦΚΑ κινδυνεύουν με δημοσιοποίηση των ονομάτων τους από την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει περιθώριο να φέρει η κυβέρνηση ρύθμιση 24 δόσεων για οφειλές στα ταμεία όπως συμβαίνει στην εφορία, ο Υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, απάντησε: "Εκείνο που κάνουμε πάντοτε είναι να προσπαθούμε να εναρμονιζόμαστε με αυτό που κάνει το ΥΠΟΙΚ. Όπου δεν έχουμε εναρμονισθεί, έχω πει στους συνεργάτες μου και στον υφυπουργό κ. Τσακλόγλου και στην κα. Καρασιώτου, τη γενική γραμματέα, να δούμε σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ πως μπορούμε να εναρμονιστούμε".

Υπενθυμίζεται πως ενώ υπάρχει η μόνιμα ανοιχτή -"πάγια"- ρύθμιση έως 24 δόσεων για οφειλές στην εφορία, δεν ισχύει το ίδιο για οφειλές στα ταμεία. Στον e-ΕΦΚΑ το ανώτατο όριο των δόσεων μέσω της "πάγιας" ρύθμισης είναι οι 12 δόσεις. Σε περίπτωση, λοιπόν, που υπάρξει εναρμόνιση μεταξύ εφορίας -ταμείων σε σχέση με το ανώτατο πλήθος των δόσεων των "πάγιων" ρυθμίσεων, τότε και για τα ταμεία θα μπορούσαν να ισχύσουν οι 24 δόσεις. (Πηγή: capital.gr)

Οφειλέτες στη δημοσιότητα

Στο μεταξύ, βάσει της τελευταίας έκθεσης του ΚΕΑΟ, οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 42,8 δισ. ευρώ και είχαν διορία έως τις 21 Ιουνίου να «εμφανιστούν» και να προχωρήσουν σε τακτοποίηση ή ρύθμιση των οφειλών τους. Όσοι δεν το έκαναν, από τις 30 Ιουνίου, θα δουν δημοσιευμένο το όνομα τους και το ΑΦΜ τους στα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Βάσει της τελευταίας έκθεσης του ΚΕΑΟ, οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 42,8 δισ. ευρώ, με τα 16 δισ. περίπου να ανήκουν σε όσους κινδυνεύουν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το moneyreview, 10.863 οφειλέτες χρωστούν ποσά από 150.000 έως 200.000 ευρώ. Άλλοι 12.517 οφείλουν ποσά από 200.000-500.000 ευρώ. Για 5.720 ασφαλισμένους οι οφειλές τους ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

Από τη λίστα θα εξαιρεθούν οι οφειλές που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου, οι ανεπίδεκτες είσπραξης, οι οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων, καθώς και οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και ρυθμισμένες οφειλές.