Τροχοί & TIR

Οι 5+1 χώρες που ελέγχουν τους ταχογράφους εξ αποστάσεως

Από τον περασμένο μήνα και η Γερμανία προστέθηκε στις χώρες που πλέον έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν εξ αποστάσεως τους ταχογράφους οχημάτων, ενώ αυτά κινούνται στους αυτοκινητόδρομους. Πρόκειται γ
Σάββατο 05/11/2022 - 08:46
Κοινοποίηση στα Social Media

Από τον περασμένο μήνα και η Γερμανία προστέθηκε στις χώρες που πλέον έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν εξ αποστάσεως τους ταχογράφους οχημάτων, ενώ αυτά κινούνται στους αυτοκινητόδρομους.

Πρόκειται για τη Δανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και τη Γερμανία. Οι χώρες αυτές έχουν εφοδιάσει την αστυνομία των αυτοκινητόδρομων με βαν, μέσα στα οποία έχουν εγκαταστήσει το σύστημα DSRC (Dedicated Short Range Communication), το οποίο έχει τη δυνατότητα να διαβάζει εξ αποστάσεως τις καταγραφές που πραγματοποιεί ο ταχογράφος, ενώ το φορτηγό κινείται. Προϋπόθεση, όμως, είναι ο ταχογράφος να είναι ψηφιακός και σύγχρονος (smart tacho).

Τα βαν με το σύστημα DSRC παρκάρουν σε παρκίδες των αυτοκινητόδρομων παρακολουθώντας τις καταγραφές των ταχογράφων των διερχόμενων φορτηγών/ λεωφορείων. Το ίδιο μπορούν να κάνουν κινούμενα κανονικά ή στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης.

Πληροφορίες του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR αναφέρουν ότι προς το παρόν οι έλεγχοι του συστήματος DSRC είναι αποτελεσματικοί ως προς την καταγραφή της ταχύτητας και ως προς την ταυτοποίηση της κάρτας ταχογράφου του οδηγού (αν δηλαδή χρησιμοποιεί τη δική του κάρτα ή κάρτα άλλου οδηγού). Η ανάγνωση των ωρών οδήγησης/ ανάπαυσης κ.λπ. από το DSRC βρίσκεται ακόμη σε στάδιο δοκιμών μέχρι επιβεβαίωσης ότι το σύστημα διαβάζει σωστά τα ωράρια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται πολύ σύντομα να προστεθεί και το Βέλγιο στις χώρες που εξοπλίζουν την αστυνομία με DSRC, οπότε οι χώρες με το σύστημα θα γίνουν έξι.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι για την κάλυψη με βαν DSRC δύο αυτοκινητόδρομων στην περιοχή της Upper Franconia, το κόστος ανήλθε στα 300.000 ευρώ χωρίς να γίνει γνωστός ο αριθμός των βαν.

PreviousNext