Τροχοί & TIR

Οι αφύλακτες διαβάσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο. «Έχουν προκύψει ζητήματα» παραδέχεται η Χριστίνα Αλεξοπούλου

«Στο περιφερειακό δίκτυο και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας έχουν προκύψει ζητήματα λόγω επανειλημμένων βανδαλισμών, παραβιάσεων αλλά και της παλαιότητας των «αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων»
Δευτέρα 08/04/2024 - 16:58
Κοινοποίηση στα Social Media
πινακιδα διαβαση τρενου

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τον τομέα των Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, απάντησε σήμερα, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» Στέφανου Παραστατίδη, αναφορικά με τις αφύλακτες διαβάσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

«Στο περιφερειακό δίκτυο και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας έχουν προκύψει ζητήματα λόγω επανειλημμένων βανδαλισμών, παραβιάσεων αλλά και της παλαιότητας των «αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων». Η διασπορά των διαβάσεων αυτών, ενίοτε σε ερημικές τοποθεσίες καθιστά αδύνατη την πλήρη κάλυψή τους με μόνιμη παρουσία φύλακα. Για τον λόγο αυτό, ο ΟΣΕ (αφού λάβει και τη συναίνεση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων) προτίθεται να διαθέσει εκπαιδευμένους φύλακες επί των αμαξοστοιχιών, προκειμένου να καλύπτουν τις διαβάσεις, διακόπτοντας την οδική κυκλοφορία και αφού προηγουμένως η αμαξοστοιχία σταθμεύσει».

.

Η κα. Αλεξοπούλου τόνισε ότι στο σύνολο του δικτύου οι αφύλακτες ισόπεδες διαβάσεις πεζών, ζώων και τροχοφόρων είναι 552 εκ των οποίων οι 304 εξασφαλίζονται με αυτόματα ηχοφωτεινά σήματα και αυτόματα δρύφακτα. Ειδικότερα, υπογράμμισε η κυρία Αλεξοπούλου, σχετικά με τις δυο ισόπεδες διαβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς: Η ισόπεδη διάβαση στο χωριό Ακρίτας ήδη από 1-4-2024 φυλάσσεται από προσωπικό της αναδόχου εταιρείας που έχει συμβατικά αναλάβει το έργο φύλαξης των ισόπεδων διαβάσεων στη κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ και για τη δεύτερη διάβαση που οδηγεί προς Δοϊράνη και Τελωνείο, η φύλαξη πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα με προσωπικό της ίδιας αναδόχου εταιρείας, σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΣΕ.

Ολοκληρώνοντας, η κυρία Αλεξοπούλου επεσήμανε ότι «οριστική λύση στο πρόβλημα θα δώσει η αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων συστημάτων με νέα και στη κατεύθυνση αυτή κινείται ο ΟΣΕ, ο οποίος, ήδη, στο πλαίσιο της προμήθειας των νέων συστημάτων προετοιμάζει τα τεύχη της σχετικής προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία θα τεθεί προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η προμήθεια αφορά 90 – 100 νέα αυτόματα συστήματα ισόπεδων διαβάσεων με πενταετή πρόβλεψη συντήρησής τους προϋπολογισμού μελέτης της τάξης 18 – 20 εκατ. ευρώ».

PreviousNext