Τροχοί & TIR

Οι γειτονικές χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή

Η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Αλβανία και τα Σκόπια είναι οι τέσσερις γειτονικές μας χώρες που έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή, με αποτέλεσμα να προσελκύουν στο έδαφός τους επιχειρήσεις, μεταξύ των οπ
Σάββατο 18/03/2023 - 10:48
Κοινοποίηση στα Social Media
money

Η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Αλβανία και τα Σκόπια είναι οι τέσσερις γειτονικές μας χώρες που έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή, με αποτέλεσμα να προσελκύουν στο έδαφός τους επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και πολλές μεταφορικές.

Πριν λίγες μέρες, το υπ. Οικονομικών καθόρισε μια λίστα αποτελούμενη από 41 κράτη «που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς». Πέρα από τα παραπάνω όμορα με την Ελλάδα κράτη, η λίστα περιλαμβάνει, επίσης, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, τη Μολδαβία, αλλά και την Ουγγαρία.

Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια συναντάμε όλο και πιο συχνά φορτηγά με πινακίδες των παραπάνω χωρών, πέρα βέβαια από τα εκατοντάδες φορτηγά ελληνικών συμφερόντων με πινακίδες Βουλγαρίας.

Πώς ορίζεται το προνομιακό καθεστώς

Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών ένα κράτος θεωρείται ότι έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς όταν το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Αν για παράδειγμα στην Ελλάδα ισχύει ο συντελεστής 22% επί των κερδών των επιχειρήσεων, κράτη με συντελεστή 13,2% ή χαμηλότερο κρίνεται ότι έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Τα 41 κράτη με προνομιακό καθεστώς:

PreviousNext