Τροχοί & TIR

Ωράρια η πρώτη παράβαση. Τι έδειξαν οι έλεγχοι της Τροχαίας

Η υπέρβαση των ωρών οδήγησης παραμένει η πρώτη παράβαση για τους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ειδικών τροχονομικών ελέγχων σε φορτηγά και λεωφορεία οχήματα. Ειδικό
Τρίτη 16/11/2021 - 09:41
Κοινοποίηση στα Social Media

Η υπέρβαση των ωρών οδήγησης παραμένει η πρώτη παράβαση για τους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ειδικών τροχονομικών ελέγχων σε φορτηγά και λεωφορεία οχήματα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διενέργειας στοχευμένων τροχονομικών ελέγχων, αστυνομικοί του Α΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Αττικής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποίησαν την 9η και 10η.11.2021 ειδικούς ελέγχους σε φορτηγά και λεωφορεία οχήματα, κατά μήκος του οδικού άξονα της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου και ειδικότερα στους Σταθμούς Διοδίων Καλαμακίου και Ελευσίνας.

Συνολικά, ελέγχθηκαν 2.412 φορτηγά και λεωφορεία οχήματα και βεβαιώθηκαν 1.044 παραβάσεις εκ των οποίων:

- 800 για υπέρβαση του ωραρίου εργασίας-ανάπαυσης από οδηγούς φορτηγών οχημάτων.

- 84 για υπέρβαση του ωραρίου εργασίας-ανάπαυσης από οδηγούς λεωφορείων οχημάτων.

- 158 για υπέρβαση ορίου ταχύτητας από οδηγούς φορτηγών οχημάτων.

-2 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

Επιπλέον, αφαιρέθηκαν 22 άδειες και πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς επίσης και 2 άδειες οδήγησης.

Αναλύοντας τα παραπάνω, παρατηρούμε ότι το ποσοστό των παραβάσεων ανήλθε στο 43,3% των οχημάτων που ελέγχθησαν και από τις παραβάσεις αυτές (1.044) ποσοστό 77,6% αφορούσε στα ωράρια οδήγησης/ ανάπαυσης.

Το επισημαίνουμε, γιατί η κόπωση του οδηγού αποτελεί στην Ευρώπη την κυριότερη αιτία των ατυχημάτων με εμπλοκή φορτηγών σε ποσοστό 75% σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, η Διεύθυνση Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων γνωστοποιεί ότι «παρόμοιες ειδικές δράσεις θα επαναληφθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας».

PreviousNext