Τροχοί & TIR

Ώρες εργασίας οδηγών: Ο τρόπος δήλωσης του ωραρίου οδηγών φορτηγών και πούλμαν

Το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε στη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την υποβοήθηση της έκδοσης υπουργικής απόφασης στο πλαίσιο του πρόσφατου εργατικού νόμου 4808/2021, που θα αφορά τον τρ
Τρίτη 27/07/2021 - 15:02
Κοινοποίηση στα Social Media
volvo truck driver
Tο θέμα της δήλωσης των ωρών εργασίας των οδηγών φορτηγών και λεωφορείων περιπλέκεται εξαιτίας της καθιέρωσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε στη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την υποβοήθηση της έκδοσης υπουργικής απόφασης στο πλαίσιο του πρόσφατου εργατικού νόμου 4808/2021, που θα αφορά τον τρόπο δήλωσης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των ωρών και των μεταβολών του χρόνου εργασίας των οδηγών φορτηγών και πούλμαν.



Τη σημασία της έκδοσης σχετικής απόφασης είχε επισημάνει το περιοδικό ΤΡΟΧΟΙ & TIR στο τεύχος Ιουλίου τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες που διέπουν το εργασιακό καθεστώς των οδηγών φορτηγών και τουριστικών λεωφορείων και την αποδοχή σε όλη την Ευρώπη της κοινοτικής νομοθεσίας (κανονισμοί 561/2006 και 165/2014) με την οποία νομοθεσία οι ώρες εργασίας ορίζονται και ελέγχονται από τις καταγραφές του ταχογράφου.



Στο άρθρο του περιοδικού γινόταν επίσης αναφορά στα προβλήματα που προκαλεί το βιβλίο δρομολογίων ιδιαίτερα στους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων ΔΧ, θέτοντας θέμα οριστικής κατάργησής του.



Τα παραπάνω θα εξεταστούν από την Ομάδα Εργασίας, η οποία θα εισηγηθεί το περιεχόμενο της αναμενόμενης αυτής εφαρμογής της απόφασης. Πρόεδρος της ομάδας εργασίας θα είναι η Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και 15 ακόμα μέλη, προϊστάμενοι διαφόρων διευθύνσεων του Υπουργείου.



Να σημειώσουμε επίσης πως το θέμα της δήλωσης των ωρών εργασίας των οδηγών φορτηγών και λεωφορείων περιπλέκεται εξαιτίας της καθιέρωσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας και της υποχρέωσης σύμφωνα με το νόμο 4808 (άρθρο 74) των εργοδοτών να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό σε πραγματικό χρόνο με το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ενώ η μέτρηση του χρόνου εργασίας πραγματοποιείται με τη χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας. 



Με τη χρήση της καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο στο ΕΡΓΑΝΗ κάθε μεταβολή που αφορά στο χρόνο εργασίας των εργαζομένων, όπως, ιδίως, η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, το διάλειμμα, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας και κάθε είδους άδεια.



Κλείνοντας να πούμε ότι πέραν των προϊσταμένων του Υπουργείου Εργασίας, στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν επίσης δύο εκπρόσωποι της Solutions 1, αλλά κανείς από την ΟΦΑΕ ή το ΠΣΧΕΜ.



 

PreviousNext