Τροχοί & TIR

ΟΣΕΘ: Αύξηση της επιβατικής κίνησης

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) μέσα στο έτος 2023 παρατηρήθηκε αύξηση στη χρήση της αστικής συγκοινωνίας. Μάλιστα, οι επικυρώσεις εισιτηρίων (2ος – 9ος μ
Δευτέρα 15/01/2024 - 09:41
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: ΟΣΕΘ
Φωτό: ΟΣΕΘ

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) μέσα στο έτος 2023 παρατηρήθηκε αύξηση στη χρήση της αστικής συγκοινωνίας. Μάλιστα, οι επικυρώσεις εισιτηρίων (2ος – 9ος μήνας του 2023), υπήρξαν ιδιαίτερα αυξημένες συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2022. 

Για την ανοδική τάση συμβάλλουν οι αποφάσεις του Υπ. ΥΠΟΜΕ, οι ενισχυτικές προσπάθειες του ΟΑΣΘ (προσθήκη τμήματος στόλου, ποιότητα και ηλικία στόλου), η σταθερή επικούρηση εκ μέρους των ΚΤΕΛ, η προσθήκη 4 νέων γραμμών εκ μέρους του ΟΣΕΘ και η άρση όποιων απαγορευτικών μέτρων υπήρχαν εξαιτίας της πανδημίας.

Ειδικότερα, μάλιστα, κατά το χρονικό διάστημα Φεβρ.-Σεπτ. 2023 οι επικυρώσεις στις λεωφορειακές γραμμές (βλ. παρακάτω διάγραμμα) υπολογίσθηκαν σε συνολικά 7.429.507 περίπου, σε σύγκριση με 3.400.365 κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (αύξηση σχεδόν 120%).

Πλήθος μηνιαίων επικυρώσεων στις λεωφορειακές γραμμές Θεσσαλονίκης (9Μ, 2022-23)
Πλήθος μηνιαίων επικυρώσεων στις λεωφορειακές γραμμές Θεσσαλονίκης (9Μ, 2022-23)

«Η προσπάθεια του ΟΣΕΘ στον τομέα της στήριξης της εξυπηρέτησης με τα Μ.Μ.Μ. αποτελεί μόνιμο και σταθερό στοχο-προγραμματισμένο έργο, ώστε η στροφή προς τη χρήση βιώσιμων τρόπων και μέσων μετακίνησης να αποτελέσει μόνιμη τάση, γεγονός που, φυσικά, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την έναρξη λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης (β΄ εξάμηνο 2024)», δήλωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ Γιάννης Τόσκας.

Φωτό: ΟΣΕΘ
Φωτό: ΟΣΕΘ

Για παράδειγμα, τα έργα κατασκευής της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (FLYOVER) της Θεσσαλονίκης, δημιούργησαν αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική κυκλοφορία και, για τους λόγους αυτούς, σε συντονισμό με τους παρόχους της συγκοινωνίας, ιδρύθηκαν από τον ΟΣΕΘ τον Νοέμβριο του 2023 4 νέες χρήσιμες παραλλαγές γραμμών που εξυπηρετούν τους μετακινούμενους. Ήδη, σήμερα (αρχές Ιαν. 2024) κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους και στις γραμμές περίπου 290 οχήματα από τον ΟΑΣΘ και σχεδόν 190 από τα ΚΤΕΛ. Και η προσπάθεια συνεχίζεται.

PreviousNext