Τροχοί & TIR

Παπαδόπουλος για την ίδρυση πρατηρίου υδρογόνου και τρία λεωφορεία σε πιλοτική εφαρμογή

Τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων υδρογόνου περιλαμβάνει κοινή υπουργική απόφαση που σύντομα θα ολοκληρωθεί από τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος
Παρασκευή 10/02/2023 - 15:10
Κοινοποίηση στα Social Media
Παπαδόπουλος

Τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων υδρογόνου περιλαμβάνει κοινή υπουργική απόφαση που σύντομα θα ολοκληρωθεί από τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ θα ακολουθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις για τα συνεργεία επισκευής οχημάτων υδρογόνου και την κατάρτιση των τεχνιτών.


«Διαμορφώνουμε τις  συνθήκες για τη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου μεταφορών», δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος στο Συνέδριο «Η Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας», που ολοκληρώθηκε χθες, στην Κοζάνη.


Ο Υφυπουργός Μεταφορών πρόσθεσε ότι, συμπληρωματικά με την ηλεκτροκίνηση, εστιάζουμε στη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου μεταφορών, καθώς είναι διαθέσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ εκτιμάται πως μπορεί να καλύψει περίπου το 1/3 της κατανάλωσης ενέργειας του τομέα των μεταφορών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει την καθοριστική αρμοδιότητα της αδειοδότησης και λειτουργίας των πρατηρίων διάθεσης του καυσίμου, καθώς όπως τόνισε:

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για υδρογονοκίνηση, χωρίς πρατήρια διάθεσης και μέριμνα για τη συντήρηση των υδρογονοκίνητων οχημάτων.


Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σε εξέλιξη η προγραμματική συμφωνία με  το «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος», που έχει την επιστημονική τεχνογνωσία να συμβάλλει στην προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων υδρογόνου.
Επιπλέον, βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας μια Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία θα περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση λειτουργία πρατηρίων υδρογόνου.


Η δευτερογενής νομοθεσία συμπληρώνεται από δύο ακόμη πράξεις.
Μια δεύτερη ΚΥΑ που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και τις προδιαγραφές ασφαλείας για τη έναρξη λειτουργίας συνεργείων επισκευής και συντήρησης υδρογόνου, καθώς και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την έναρξη επαγγέλματος του τεχνίτη συντήρησης και επισκευής οχημάτων που κινούνται με υδρογόνο.
Αυτό συνεπάγεται και νέες, υψηλής εξειδίκευσης θέσεις εργασίας, όπως φυσικά και η εμπορική δραστηριότητα της χρήσης του υδρογόνου.» 


Αμαξοποίηση οχημάτων υδρογόνου και 3 λεωφορεία από ΟΣΥ

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να γίνει στη Δυτική Μακεδονία το πρώτο πρατήριο διάθεσης υδρογόνου και επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα στην περιοχή να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις συναρμολόγησης οχημάτων που χρησιμοποιούν υδρογόνο, όπως αστικά λεωφορεία.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε:


«Όπως είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής, σύντομα η ΟΣΥ θα εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα με τρία λεωφορεία υδρογόνου.   
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαμορφώνει από σήμερα τις συνθήκες για τη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου μεταφορών, ακολουθώντας τη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θέλει πρωτοπόρα την Ελλάδα στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού μείγματος. 
Και η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στο προσκήνιο αυτής της προσπάθειας.»    

 

PreviousNext