Τροχοί & TIR

Παπαδόπουλος για την Οδική Ασφάλεια και τα όρια ταχύτητας

Η οδική ασφάλεια έχει ως κεντρικό άξονα έναν νέο Κ.Ο.Κ., ο οποίος θα λειτουργεί βάσει της σημερινής πραγματικότητας, που σημαίνει να απενοχοποιήσουμε το όχημα, καθώς δεν φταίει κανένα άλλο μέλος μια
Πέμπτη 13/10/2022 - 16:03
Κοινοποίηση στα Social Media

Η οδική ασφάλεια έχει ως κεντρικό άξονα έναν νέο Κ.Ο.Κ., ο οποίος θα λειτουργεί βάσει της σημερινής πραγματικότητας, που σημαίνει να απενοχοποιήσουμε το όχημα, καθώς δεν φταίει κανένα άλλο μέλος μιας οικογένειας, αν ένα στενό συγγενικό του πρόσωπο περάσει με κόκκινο.

Αυτό μεταξύ άλλων τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα, carandmotor.gr, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την ηλεκτροκίνηση και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και σύντομα θα ανακοινωθεί ο Στρατηγικός Σχεδιασμός που αφορά την οδική ασφάλεια για την περίοδο 2021 – 2030.

«Η οδική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Και κάποια στιγμή πρέπει όλοι μας να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, καθώς η υφιστάμενη κουλτούρα δεν συνάδει με την οδική ασφάλεια. Είναι, λοιπόν, υποχρέωση όλων μας, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Παιδείας, να διαμορφώσουμε από την παιδική ηλικία μια κουλτούρα που θα προάγει την οδική ασφάλεια», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Για τα όρια ταχύτητας

Σε ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία ζωνών 30 χλμ./ώρα στις αστικές περιοχές, ο Υφυπουργός Μεταφορών απάντησε:

«Δίνουμε στους δήμους και τις περιφέρειες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν στο οδικό δίκτυο που υπάγεται στη δικαιοδοσία τους ζώνες στις οποίες το ανώτατο όριο ταχύτητας θα περιορίζεται σε 30 χλμ./ώρα. Από την άλλη, δεν γίνεται όλοι οι δρόμοι της Αθήνας να έχουν ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα. Κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο και πρακτικά αδύνατο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει μια διαβάθμιση.

Για παράδειγμα, στον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού υπάρχουν Δρόμοι Ήπιας Κυκλοφορίας, δηλαδή δρόμοι με προτεραιότητα στην κίνηση των πεζών. Σε αυτούς τους δρόμους ένα όχημα δεν γίνεται να κινηθεί με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα. Επίσης, δεν γίνεται σε όλη τη Μεσογείων να κινείσαι με 30 χλμ./ώρα. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Επομένως, οι δήμοι θα πρέπει να προβούν σε μία διαβάθμιση των δρόμων τους και να αποφασίσουν ποια θα είναι τα όρια ταχύτητας».

PreviousNext