Τροχοί & TIR

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Η κυβέρνηση παραχώρησε την Εγνατία Οδό χωρίς να καταθέσει τα κρίσιμα στοιχεία της σύμβασης»

«Η Βουλή κλήθηκε να ψηφίσει στα τυφλά»
Πέμπτη 11/12/2025 - 16:53
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

"Η χθεσινή ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για 35 χρόνια ανέδειξε για ακόμη μία φορά την αλαζονική και θεσμικά προβληματική στάση της κυβέρνησης απέναντι στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

"Παρά τις ρητές υποχρεώσεις της, η κυβέρνηση επέλεξε να καταθέσει στη Βουλή μόνο το σώμα της σύμβασης, αποκρύπτοντας τα τεχνικά και οικονομικά Προσαρτήματα — δηλαδή το ουσιαστικό περιεχόμενο πάνω στο οποίο κρίνεται το πραγματικό τίμημα, το ρίσκο για το Δημόσιο και οι υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου.

Πρόκειται για εκατοντάδες σελίδες κρίσιμων στοιχείων που δεν υποβλήθηκαν ποτέ στους βουλευτές.

Τι επέλεξε η κυβέρνηση να μην δει η Βουλή;

  • Αν το τίμημα των 1,3 δισ. ευρώ είναι πράγματι επαρκές.
  • Το ανώτατο όριο χρέωσης διοδίων για τα επόμενα 35 χρόνια.
  • Το οικονομικό μοντέλο που θα καθορίσει τις μελλοντικές διεκδικήσεις αποζημιώσεων (“claims”).
  • Το πραγματικό κόστος της βαριάς συντήρησης, που τελικά μεταφέρεται στο Δημόσιο.
  • Τα ακριβή περιουσιακά στοιχεία του αυτοκινητοδρόμου που παραχωρούνται.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση ζήτησε από το ελληνικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει μια σύμβαση που γνωρίζει μόνο η ίδια, στερώντας από τους βουλευτές τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου και τεκμηριωμένης απόφασης".

Previous