Το ΤΑΙΠΕΔ και για λογαριασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό, για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης του Έργου «ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΓΚΟΝΟΥ ΤΗΣ ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ», και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος.
Σύγχρονο Εμπορευματικό Κέντρο
Το Έργο έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη, αδειοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση Επιχειρηματικού Πάρκου στο ακίνητο του πρώην στρατοπέδου Γκόνου της ΓΑΙΟΣΕ ΑΕ. Ειδικότερα, ο Παραχωρησιούχος θα αναλάβει το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών, μελετών και εργασιών, για την αδειοδότηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου και των τυχόν συνοδευτικών και λοιπών έργων όπως αυτά θα καθοριστούν κατά τη διαδικασία έγκρισης ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου.
Το Επιχειρηματικό Πάρκο του ακινήτου σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί ως ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, που θα λειτουργήσει ως υποδοχέας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας. Το Επιχειρηματικό Πάρκο του ακινήτου έχει την προοπτική να αποτελέσει έναν «χερσαίο λιμένα» («dry-port»), δεδομένης της εγγύτητάς του με τον Λιμένα Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε περίπτωση το Πάρκο πρέπει να σχεδιαστεί με σκοπό να έλξει και να φιλοξενήσει αποτελεσματικά νέες επιχειρηματικές μονάδες, οι οποίες κατά κύριο λόγο θα δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Βασική επιδίωξη του έργου είναι η βέλτιστη αξιοποίηση και εκμετάλλευση του πρώην Στρατόπεδου Γκόνου, μέσω του μετασχηματισμού του σε έναν σύγχρονο οργανωμένο υποδοχέα εφοδιαστικής και η αξιοποίηση δυνατοτήτων σύνδεσης του ακινήτου με τις μεταφορικές υποδομές (εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο).
Στην κατεύθυνση αυτή, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να σχεδιάσουν σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις υποστηριζόμενες από όλες τις απαιτούμενες υποδομές, χώρους και τεχνολογίες που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική, αποδοτική, ασφαλή και εύρυθμη οργάνωση, διαχείριση και εκτέλεση του έργου συλλογής, μεταφόρτωσης και διακίνησης εμπορευμάτων. Η μετάβαση αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών διαμεταφοράς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς εφοδιαστικής αλυσίδας, με άμεσο όφελος για το σύνολο της εθνικής οικονομίας.