Τροχοί & TIR

Προσβασιμότητα ΑμΕΑ στα ΜΜΜ

Η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία με μειωμένη κινητικότητα σε όλα τα δημόσια μεταφορικά συστήματα της χώρας, σταθερής ή μη τροχιάς, αστικά και υπεραστικά, συμπεριλαμβανομέν
Παρασκευή 25/08/2023 - 09:38
Κοινοποίηση στα Social Media

Η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία με μειωμένη κινητικότητα σε όλα τα δημόσια μεταφορικά συστήματα της χώρας, σταθερής ή μη τροχιάς, αστικά και υπεραστικά, συμπεριλαμβανομένων των ταξί και των ΚΤΕΛ ήταν το θέμα που συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με αντιπροσωπεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) υπό τον Πρόεδρο Γιάννη Βαρδακαστάνη και τον Γενικό Γραμματέα Βασίλη Κούτσιανο. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς.

Εξετάστηκε, επίσης, το θέμα της τροποποίησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση ΑμΕΑ και να αντιμετωπισθεί η παραβατικότητα.

Όπως δήλωσε η κα. Αλεξοπούλου, αποφασίστηκε η δημιουργία Διαρκούς Επιτροπής υπό το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, με τη συμμετοχή φορέων του Υπουργείου και την ΕΣΑμεΑ, στην οποία θα συζητούνται ζητήματα προσβασιμότητας στις συγκοινωνίες.

«Αποτελεί Συνταγματική υποχρέωση για την Πολιτεία να διασφαλίζει την απρόσκοπτη μετακίνηση σε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι κατοικούν και επισκέπτονται αυτή τη χώρα χωρίς εξαιρέσεις. Ειδικότερα, για τα άτομα με αναπηρία επιβάλλεται να κινούνται με ασφάλεια και αυτονομία, με βάση συγκεκριμένους κανονισμούς. Υποστηρίζουμε το αίτημα για πρόσβαση των ΑμΕΑ παντού και για την πλήρη κοινωνική συμπερίληψή τους», τόνισε η υφυπουργός Μεταφορών.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς δήλωσε:

«Η διαρκής συνεργασία μας με την ΕΣΑμεΑ, η οποία διαθέτει αυξημένη τεχνογνωσία στα ζητήματα προσβασιμότητας, έχει συνδράμει στην ουσιαστική επίλυση ζητημάτων για τα άτομα με αναπηρία στις Μεταφορές. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε από κοινού σε μια διαρκή προσπάθεια της βελτίωσης της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων πολιτών».

PreviousNext