Τροχοί & TIR

Πρόσληψη προσωπικού και η ενίσχυση των μεταφορικών

Προκηρύχθηκε χθες από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυ
Τετάρτη 28/04/2021 - 12:46
Κοινοποίηση στα Social Media

Προκηρύχθηκε χθες από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων στο πλαίσιο του Ε.Π. και αποσκοπεί στην αυτοαπασχόληση 2.900 ανέργων ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες, καθώς ποσοστό 60% των δικαιούχων των ενισχύσεων θα είναι γυναίκες. Η δράση αυτή αφορά στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

Για τις μεταφορικές

Οι ενισχύσεις που προβλέπονται για την προώθηση της απασχόλησης σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση (ΦΕΚ 1729/Β/21), αναφέρονται σε μια «ενιαία επιχείρηση» (διάβασε διευκρίνιση που ακολουθεί) και αυτό το ποσό της ενίσχυσης περιλαμβάνεται στο ανώτατο όριο ενισχύσεων των 200.000 ευρώ που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση περιλαμβανομένων και των μεταφορικών επιχειρήσεων, όπως όμως διευκρινίζεται με τον κανονισμό 1407/2013 της Ε.Ε. ο οποίος προβλέπει τα εξής:

Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (διάβασε διευκρίνιση) που χορηγείται σε μία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Εάν μια επιχείρηση ασκεί και άλλες δραστηριότητες για τις οποίες ισχύει το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ, θα μπορεί να ισχύει το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ για την επιχείρηση, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ή διάκριση των στοιχείων του κόστους, ούτως ώστε η στήριξη που αναλογεί στη δραστηριότητα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών να μην υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ και να μην χρησιμοποιείται ενίσχυση ήσσονος σημασίας για την απόκτηση οχημάτων οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Τι σημαίνει το παραπάνω: Αν μια επιχείρηση είναι μόνο μεταφορική, μπορεί να λάβει μέχρι 100.000 ενίσχυση, όχι όμως για αγορά φορτηγών. Αν η επιχείρηση έχει και άλλες δραστηριότητες (π.χ. εμπορικές), μπορεί να λάβει μέχρι 200.000 ευρώ, αλλά για τον τομέα των μεταφορών της μπορεί να λάβει μέχρι 100.000 ευρώ χωρίς με αυτά να μπορεί να αγοράσει οχήματα.

(Διευκρίνιση: Ενίσχυση ήσσονος σημασίας ή de minimis είναι αυτή που σύμφωνα με τον κανονισμό 1407/2013 της Ε.Ε. μπορεί να δοθεί χωρίς να προκαλέσει στρέβλωση στον ανταγωνισμό).

Τι σημαίνει «ενιαία επιχείρηση»: Στην «ενιαία επιχείρηση» περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες σχέσεις μεταξύ τους:

α. μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης·

β. μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης·

γ. μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκεί δεσπόζουσα επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού αυτής της τελευταίας·

δ. μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις που έχουν οποιαδήποτε από τις σχέσεις που αναφέρονται στα στοιχεία (α) έως (δ) με μία ή περισσότερες άλλες επιχειρήσεις θεωρούνται, επίσης, ενιαία επιχείρηση.

Επίσης, «απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες ή με κρατικές ενισχύσεις για το ίδιο μέτρο χρηματοδότησης υψηλού κινδύνου, αν η σώρευση αυτή οδηγεί σε υπέρβαση της υψηλότερης σχετικής έντασης ενίσχυσης ή του ποσού ενίσχυσης που έχει καθοριστεί με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα κάθε περίπτωσης σε κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή».

Η ενίσχυση για την απασχόληση ανέργων

Μετά τις παραπάνω διευκρινίσεις, όλες οι επιχειρήσεις γενικά, εμπορικές, μεταφορικές κ.α. μπορούν να ενταχθούν στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες», ύψους 43.400.000 ευρώ απευθυνόμενος στον ΟΑΕΔ.

«Δυνητικοί δικαιούχοι»-ωφελούμενοι της δράσης ορίζονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, 18-29 ετών, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

«Δικαιούχοι» της δράσης ορίζονται τα νομικά πρόσωπα (Επιχειρήσεις), τα οποία λαμβάνουν την ενίσχυση σε συνέχεια της έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης και της ένταξής τους στη δράση.

Οι δυνητικά δικαιούχοι κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης στη δράση, πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνουν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α. Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 29 ετών.

β. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου, να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης και να πληρούν το ηλικιακό κριτήριο κατά την αίτηση χρηματοδότησης και κατά την προηγούμενη της ημερομηνίας έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

Ο έλεγχος της ιδιότητας του εγγεγραμμένου ανέργου εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, 18-29 ετών, διενεργείται: α) κατά την αξιολόγηση με σημείο αναφοράς/ελέγχου την ημερομηνία υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο ΠΣΚΕ (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων) και β) πριν την έναρξη της δράσης, δηλαδή μία ημέρα πριν την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

γ. Να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.

δ. Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η δράση.

ε. Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Οι δυνητικά δικαιούχοι επισυνάπτουν ηλεκτρονικά – κατά την αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) – το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης. Οι ομογενείς ή οι πολίτες χωρών της ΕΕ προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση ως προς την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση σχετικού πιστοποιητικού της χώρας προέλευσης.

στ. Να λειτουργήσουν νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας.

ζ. Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ πραγματοποιείται μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, υπό τις προϋποθέσεις των σημείων α. και

β. της παρούσας παραγράφου και το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της θετικής αξιολόγησης (έγκρισης) της πρότασής τους, σύμφωνα με τον πίνακα εγκεκριμένων αιτήσεων (αρχικό και συμπληρωματικό). Δύναται να δοθεί παράταση 30 ημερών μετά από αίτηση επιμήκυνσης του διαστήματος των 60 ημερών εκ μέρους του δυνητικά δικαιούχου και μετά από σχετική απόφαση του Προϊσταμένου του ΚΠΑ2.

η. Κάθε δυνητικός δικαιούχος υποβάλλει μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης (είτε ατομικά είτε ως μέλος νομικού προσώπου/νομικής οντότητας).

θ. Οι δυνητικά δικαιούχοι εντάσσονται στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές:

- Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ)

- Ομόρρυθμοι Εταίροι των Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ)

- Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ)

- Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)

- Συνεταιρισμός εργαζομένων του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε’ του ν. 4430/2016 (Α’ 32).

Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην διεύθυνση www. ependyseis.gr.

Μέσω αυτής της ιστοσελίδας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες, καθώς και από το ΦΕΚ 1729/Β/21 στο οποίο δημοσιεύθηκε η απόφαση αυτή.

PreviousNext