Τροχοί & TIR

Πρόστιμο 1 εκατομμύριο ευρώ στην Ολυμπία Οδό για τη διακοπή της κυκλοφορίας

Επιβολή προστίμου ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000 €) στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.», λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας μετά από τη βραχόπτωση στο οδόστρ
Τετάρτη 01/02/2023 - 12:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Επιβολή προστίμου ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000 €) στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.», λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας μετά από τη βραχόπτωση στο οδόστρωμα περί τη Χ.Θ. 48+500 του κλάδου Κόρινθος – Αθήνα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ που έλαβε χώρα την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Οι ισχυρισμοί της διοίκησης του αυτοκινητόδρομου περί φαινομένου ανωτέρας βίας και περί δήθεν ευθύνης του δημοσίου για την εκτέλεση εργασιών στην περιοχή δεν έγιναν δεκτοί. Στο σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής διερεύνησης του συμβάντος αναφέρονται και τα εξής:

«Το γεγονός ότι η διακοπή της κυκλοφορίας έλαβε χώρα στο βασικό οδικό άξονα της χώρας δηλαδή στον Αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Αθήνα – Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι (ΠΑΘΕ).

Το γεγονός ότι οι βραχοπτώσεις στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας αποτελούν σύνηθες και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο το οποίο, στην έκταση που επισυνέβη την 1η Δεκεμβρίου του 2022, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως απρόβλεπτο, δεδομένου ότι τέτοιες βροχοπτώσεις είναι μέρος της φυσικής εξέλιξης στα πρανή της περιοχής, ενώ παρόμοιες καταπτώσεις βράχων έχουν πολλάκις συμβεί στο παρελθόν.

Το γεγονός ότι η κακοκαιρία ΑΡΙΕΛ δεν είχε χαρακτηριστικά ιδιαίτερης σφοδρότητας στην περιοχή εμφάνισης των βραχοπτώσεων, με βάση τα στοιχεία των κλιματολογικών σταθμών Βλυχάδας και Αγίων Θεοδώρων σύμφωνα με τα οποία η προηγηθείσα βροχόπτωση είναι συνήθης για την περιοχή».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 «Διακοπή της Κυκλοφορίας στο Βασικό Εθνικό Οδικό Δίκτυο» προβλέπεται ότι σε περίπτωση διακοπής της κυκλοφορίας σε οποιοδήποτε τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου, συνεπεία δυσμενών καιρικών φαινομένων για χρονικό διάστημα άνω της μίας (1) ώρας, επιβάλλονται, στους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη λειτουργία ή/και συντήρηση τμημάτων του εν λόγω δικτύου, κυρώσεις, εφόσον ενέργεια ή παράλειψη αυτών συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.

 

PreviousNext