Τροχοί & TIR

SAFESTRIP: Μια σημαντική ελληνική πατέντα παρουσιάζεται στην Αττική Οδό

Νανοαισθητήρες που πληροφορούν τον οδηγό για τις συνθήκες οδήγησης και την κατάσταση του οδοστρώματος και τον βοηθούν να πραγματοποιήσει μια σειρά ενεργειών κι ελέγχων περιλαμβάνει μια νέα πρωτοπορι
Παρασκευή 17/07/2020 - 10:28
Κοινοποίηση στα Social Media

Νανοαισθητήρες που πληροφορούν τον οδηγό για τις συνθήκες οδήγησης και την κατάσταση του οδοστρώματος και τον βοηθούν να πραγματοποιήσει μια σειρά ενεργειών κι ελέγχων περιλαμβάνει μια νέα πρωτοποριακή τεχνολογία και καινοτομία με ελληνικό χρώμα, με το όνομα SAFESTRIP, η οποία παρουσιάζεται στις 20 Ιουλίου, σε πραγματικές συνθήκες, στην Αττική Οδό, από τον Τεχνικό Συντονιστή του ευρωπαϊκού έργου, το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 (10 π.μ., Holiday Inn Athens Airport) θα πραγματοποιηθεί η τελική εκδήλωση παρουσίασης του SAFESTRIP, στο ξενοδοχείο Holiday Inn, την οποία προλογίζει ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει επίδειξη του συστήματος καθώς και της πρωτοποριακής τεχνολογίας που το έργο εισάγει στον Τομέα των Μεταφορών. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ζωντανή επίδειξη του συστήματος SAFESTRIP σε πραγματικές συνθήκες επί της Αττικής Οδού.

Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/EKETA) συμμετείχε ως Τεχνικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού έργου ΗΟRΙΖΟΝ2020 «SAFE STRIP-Safe and green Sensor Technologies for self-explaining and forgiving Road Interactive» (https://safestrip.eu/). Προϊόν αυτής της συμμετοχής είναι η τεχνολογία SAFESTRIP, μια ελληνική πατέντα η οποία, μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο στατικές και δυναμικές πληροφορίες που αφορούν το δρόμο, τις περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές συνθήκες στα κινούμενα οχήματα: συντελεστή πρόσφυσης λόγω κατάστασης οδοστρώματος και καιρικών συνθηκών, όριο ταχύτητας του δρόμου, κυκλοφοριακή συμφόρηση και τυχόν προβλήματα σε εξόδους, επερχόμενα αυτοκίνητα ή τρένα (σε αφύλακτες διαβάσεις), αλλά και δυνατότητα αυτόματης πληρωμής διοδίων («εικονικά» διόδια) ή αυτόματης πληρωμής στάθμευσης σε πόλη. Η τεχνολογία αυτή, που είναι χαμηλού κόστους, λειτουργεί είτε τα οχήματα είναι αυτόνομα, είτε εξοπλισμένα με προηγμένα (συνεργατικά ή μη) συστήματα είτε μη εξοπλισμένα. Οι πληροφορίες ασφαλείας συλλέγονται και διαμοιράζονται στα οχήματα μέσω διάταξης μίκρο και νάνο αισθητήρων ενθυλακωμένων σε ειδικά στοιχεία της υποδομής. Πρόκειται για μια σημαντική βελτίωση της λειτουργίας των Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών. Η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

PreviousNext