Στις συνοριακές διελεύσεις των φορτηγών προστίθεται από 13 Ιουλίου και η Μέρτζιανη στα ελληνοαλβανικά σύνορα, πλησίον της Κόνιτσας, ενώ όλοι οι συνοριακοί σταθμοί θα λειτουργούν πλέον σε 24ωρη βάση (πλην της Μέρτζιανης).

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση των συναρμόδιων υπουργών για τις «προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα προς περιορισμό της διασποράς του Covid-19» στις πύλες εισόδου στη χώρα μας προστίθεται και το συνοριακό σημείο ελέγχου Μέρτζιανης, για το οποίο η διέλευση φορτηγών οχημάτων πραγματοποιείται από τις 13 Ιουλίου 2021, από τις 08:00 έως τις 20:00.

Έτσι, οι συνοριακοί σταθμοί για την είσοδο των φορτηγών έχουν ως εξής:

- Λιμένες Πατρών, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας και οδικές διελεύσεις μέσω:

- Προμαχώνα, Ορμενίου, Νυμφαίας, Εξοχής, Ευζώνων, Νίκης, Δοϊράνης, Καστανιών, Κήπων, Κρυσταλλοπηγής, Κακαβιάς και Μαυροματίου, σε εικοσιτετράωρη βάση

- Μέρτζιανης από τις 13 Ιουλίου 2021, από τις 08:00 έως τις 20:00

Υπενθυμίζεται πως οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Ειδικώς, οι οδηγοί φορτηγών οχημάτων ανεξαρτήτως υπηκοότητας που εκτελούν εμπορευματικές μεταφορές στις γραμμές Ιταλίας-Ελλάδας (προς τους λιμένες Πατρών, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας) οφείλουν να προσκομίζουν αρνητική δήλωση αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test) πριν την επιβίβασή τους επί του πλοίου στο λιμάνι αναχώρησης.

Κατά την άφιξή τους στο ελληνικό λιμάνι προορισμού, οι οδηγοί υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις αρμόδιες ελληνικές αρχές την ανωτέρω δήλωση αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test) και υπόκεινται σε υποχρεωτική εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Οι ναυτιλιακές εταιρείες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι έχει δηλωθεί το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test) και σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης αυτής φέρουν την υποχρέωση επιστροφής του οδηγού και απομάκρυνσης του φορτηγού οχήματος από το λιμάνι με ευθύνη και έξοδά τους.

Τα παραπάνω έχουν ισχύ μέχρι 15 Ιουλίου 2021, οπότε και αναμένεται νεότερη απόφαση.