Τροχοί & TIR

Σε εξέλιξη 125 project δημόσιων και ιδιωτικών έργων

Για τις «πράσινες υποδομές», με έμφαση στα σιδηροδρομικά και αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και για το άλμα ανάπτυξης στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα, μίλησε στο Ελληνογαλλικό Φόρουμ, στο Παρίσι, ο
Τετάρτη 14/12/2022 - 13:34
Κοινοποίηση στα Social Media

Για τις «πράσινες υποδομές», με έμφαση στα σιδηροδρομικά και αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και για το άλμα ανάπτυξης στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα, μίλησε στο Ελληνογαλλικό Φόρουμ, στο Παρίσι, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι παρά τη διεθνή κρίση η ελληνική οικονομία όχι μόνο επιδεικνύει ισχυρή ανθεκτικότητα, αλλά βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. 

Επισήμανε ότι σε αυτή την πορεία, ο κλάδος των κατασκευών συνεισφέρει τα μέγιστα. Σημείωσε ειδικότερα ότι στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη 125 project δημοσίων και ιδιωτικών έργων, που ξεπερνούν συνολικά τα 40 δισ. ευρώ. Υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, έχοντας καταφέρει μέσα σε τριάμισι χρόνια να δημοπρατήσει έργα πάνω από 10 δισ. ευρώ και να συμβασιοποιήσει από αυτά σχεδόν τα 5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα έργα αυτά ήδη υλοποιούνται.

Ηλεκτρικά λεωφορεία και τρένα υδρογόνου

Ο κ. Καραμανλής στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πράσινες υποδομές, τα σιδηροδρομικά έργα, όπως και στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, του Μετρό δηλαδή και του Τραμ. Με πρώτο και σημαντικότερο το τεράστιο έργο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, στο οποίο όπως επισήμανε ο κ. Καραμανλής μετέχουν και γαλλικές εταιρείες και το οποίο αφού πέρασε από χίλια κύματα έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και τις επεκτάσεις των υφιστάμενων Γραμμών.

«Σε λίγους μήνες θα παραλάβουμε τα πρώτα πράσινα λεωφορεία - ηλεκτρικά και φυσικού αερίου – και συζητάμε να εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης τρένα υδρογόνου που θα θέλαμε να έχουμε στην Ελλάδα μέχρι το 2025», δήλωσε επίσης ο κ. Καραμανλής.

«Ενώνουμε τα λιμάνια με τον σιδηρόδρομο»

«Και βέβαια, πραγματοποιούμε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον σιδηρόδρομο, ύψους 4,5 δισ. ευρώ», πρόσθεσε. Επισήμανε άλλωστε ότι η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου αφενός, είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της ΕΕ για μεταφορές με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και αφετέρου, βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ώστε να γίνει η Ελλάδα κόμβος υποδομών, συνδυασμένων μεταφορών και κατ’ επέκταση ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Καταφέραμε να εγκριθεί η ένταξη του Λιμένα Αλεξανδρούπολης στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Αυτή η στρατηγική απόφαση δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε λέγοντας ότι το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου και μπορεί να αποτελέσει και ενεργειακό κόμβο, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ανοίγει μία βεντάλια έργων, ώστε να παίξει ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

PreviousNext