Τροχοί & TIR

Σε εξέλιξη το φορτηγό υδρογόνου της Volvo Trucks

Τα πρώτα φορτηγά υδρογόνου θα παραδοθούν σε πελάτες στις αρχές του 2026.
Πέμπτη 23/05/2024 - 11:15
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Volvo Group
φωτό: Volvo Group

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δοκιμές των φορτηγών Volvo τα οποία θα φέρουν κινητήρα εσωτερικής καύσης και ως καύσιμο θα χρησιμοποιούν το υδρογόνο.

Η Volvo Trucks ανακοίνωσε ότι τα πρώτα φορτηγά υδρογόνου θα παραδοθούν σε πελάτες στις αρχές του 2026, προκειμένου να ακολουθήσουν δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες μεταφοράς και σε δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων.

φωτό: Volvo Group
φωτό: Volvo Group

Στη συνέχεια και προς το τέλος της ίδιας χρονιάς θα ξεκινήσει η εμπορική διάθεση των φορτηγών Volvo υδρογόνου, ενώ μέχρι τότε θα έχουν αυξηθεί τα πρατήρια διάθεσης υδρογόνου κατά μήκος των ευρωπαϊκών αυτοκινητόδρομων. Για τη λειτουργία του κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου, η Volvo έχει αναπτύξει το σύστημα HPDI (High Pressure Direct Injection) το οποίο χρησιμοποιεί αρχικά μια μικρή ποσότητα πετρελαίου το οποίο ψεκάζεται με εξαιρετικά υψηλή πίεση για τη συμπίεση και ανάφλεξη και ακολουθεί η έγχυση του υδρογόνου.

Αυτό βέβαια (η μικρή δόση πετρελαίου) προκαλεί μια μικρή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανιχνεύσιμη στα καυσαέρια, όμως είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα το φορτηγό να χαρακτηρίζεται μηδενικών ρύπων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (EU CO2 Emission Standards).

PreviousNext