Πραγματοποιήθηκαν την 11-04-2023 τα εγκαίνια και η επίσημη έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του Κοινού Κέντρου Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας στην Κακαβιά, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριου Οικονόμου και του Υφυπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας, κ. Andi Mahila.
Η λειτουργία του Κέντρου έχει ως στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων Αρχών επιβολής του νόμου, σε περιφερειακό επίπεδο και στην έμπρακτη αναβάθμιση της συνοριακής συνεργασίας στον έλεγχο του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.
Κύριοι τομείς ανταλλαγής πληροφοριών θα αποτελούν κυρίως η παράνομη μετανάστευση, η εμπορία ανθρώπων, ο βίαιος εξτρεμισμός και η τρομοκρατία, η παραποίηση ταξιδιωτικών εγγράφων, η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, καθώς και παραβάσεις που σχετίζονται με τον τελωνειακό κώδικα.
Ο Έλληνας Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου κατά την παρέμβασή του στην τελετή των εγκαινίων σημείωσε ότι:
«Δουλέψαμε πάρα πολύ συστηματικά με υπομονή και επιμονή και με τη συνδρομή των επικεφαλής των διπλωματικών μας Αρχών στα Τίρανα και στην Αλβανία, όπου συνέβαλαν σημαντικά και οι ίδιοι, ώστε να φτάσουμε σε αυτό το αίσιο τέλος να εγκαινιάσουμε το Κοινό Κέντρο Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας, το οποίο θέλω να επισημάνω ότι θα λειτουργεί και θα στελεχώνεται από αξιωματούχους της αλβανικής αστυνομίας, των αλβανικών τελωνειακών αρχών, της ΕΛ.ΑΣ, των ελληνικών τελωνειακών αρχών και έτσι θα παρέχει τη δυνατότητα επί 24ωρου βάσης να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο».
Από την πλευρά του, ο Αλβανός Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Mahila τόνισε ότι:
«H λειτουργία του κέντρου αυτού, θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας της διακίνησης των πολιτών στα σύνορα. Έχουμε θεσπίσει μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών Αρχών των δυο χωρών, για την καλύτερη διαχείριση των ροών των μεταναστών στις δυο πλευρές αλλά και των μέσων. Πριν ένα χρόνο, με τον συνάδελφό μου, τον κ. Οικονόμου, ήμασταν πάλι εδώ, σε μια συνάντηση από κοινού, με όλους τους διευθύνοντες της αστυνομίας που σχετίζονται με τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας.
Η βέλτιστη πρακτική αντιμετώπισης του διασυνοριακού εγκλήματος
Υπογραμμίζεται ότι τα Κοινά Κέντρα Επαφής αποτελούν βέλτιστη πρακτική (bestpractice) ανταλλαγής πληροφοριών και η αξία τους στην αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος είναι αναγνωρισμένη τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με το Κέντρο Επαφής στην Κακαβιά, διευρύνεται εξάλλου η παρουσία της χώρας μας σε τέτοιου είδους περιφερειακά σχήματα αστυνομικής συνεργασίας, αφού συμμετέχει επιπλέον στο διμερές Κέντρο Επαφής με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα Σερρών και στο τριμερές με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας.