Τροχοί & TIR

Σέρβοι έφεραν 21,6 τόνους αιθυλικής αλκοόλης για «μπόμπες». Αστυνομικό σενάριο η σύλληψή τους

Σενάριο αστυνομικής ταινίας θα μπορούσε να ήταν η σύλληψη των δύο οδηγών νταλίκας σερβικής καταγωγής που πέρασαν στη χώρα μας φορτίο 21,6 τόνων αιθυλικής αλκοόλης, το οποίο προοριζόταν για το κύκλωμ
Πέμπτη 20/07/2023 - 09:46
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: ΑΑΔΕ
φωτό: ΑΑΔΕ

Σενάριο αστυνομικής ταινίας θα μπορούσε να ήταν η σύλληψη των δύο οδηγών νταλίκας σερβικής καταγωγής που πέρασαν στη χώρα μας φορτίο 21,6 τόνων αιθυλικής αλκοόλης, το οποίο προοριζόταν για το κύκλωμα παρασκευής νοθευμένων ποτών.

Στα έγγραφα μεταφοράς το φορτίο εμφανιζόταν ως υγρά υαλοκαθαριστήρων και η νταλίκα κατάφερε να φτάσει ως τα βουλγαρικά σύνορα με τη χώρα μας (Κουλάτα). Εκεί ελεγκτές της βουλγαρικής Τελωνειακής Διοίκησης θεώρησαν το φορτίο ύποπτο και αυτό γιατί στο παρελθόν είχαν εντοπίσει αρκετά παρόμοια φορτία, τα οποία δεν ήταν παρά αιθυλική αλκοόλη.

Οι Βούλγαροι τελωνειακοί ειδοποίησαν τις Ελληνικές Αρχές. Οι ελεγκτές της ΕΛ.Υ.Τ. (Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων) κοινοποιούν τα στοιχεία κυκλοφορίας της νταλίκας (αριθμό πινακίδας) καθώς και το φερόμενο όνομα του παραλήπτη του φορτίου.

Γρήγορα αποδεικνύεται ότι ο παραλήπτης είναι ανύπαρκτη επιχείρηση. Εντοπίζεται να κατευθύνεται προς Θεσσαλονίκη. Περνώντας τα διόδια των Μαλγάρων ξεκινά η παρακολούθηση αρχικά από στελέχη της ΑΑΔΕ και κατόπιν από την Οικονομική Αστυνομία.

Η νταλίκα φτάνοντας στην Αττική παρακολουθείται τόσο από στελέχη τελωνείων όσο και από την Οικονομική Αστυνομία Αττικής.

Το φορτηγό λίγο μετά τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή στις (15-16/7) φτάνει στον Ασπρόπυργο και καταλήγει σε κλειστό πάρκινγκ, όπου και σταθμεύει για μερικές ώρες στη διάρκεια της νύχτας.

Πριν το ξημέρωμα της Κυριακής η νταλίκα ξεκινά και μετακινείται προς άλλο πάρκινγκ σε κοντινή απόσταση, ενώ οι οδηγοί κατευθύνθηκαν σε κοντινό ξενοδοχείο της περιοχής. Επίσης, το σημείο στο πάρκινγκ που έχει σταθμεύσει η νταλίκα είναι σε τέτοια θέση, ώστε να μην υπάρχει ορατότητα ούτε από την πλευρά του δρόμου ούτε από άλλο σημείο.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι διωκτικές Αρχές να μην είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τις επόμενες κινήσεις, αν δηλαδή θα γινόταν ή όχι εκφόρτωση.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώνονται άμεσα τα διευθυντικά στελέχη των υπηρεσιών στο υψηλότερο επίπεδο και αποφασίστηκε άμεση επέμβαση και έλεγχος.

Πρώτα, συλλαμβάνουν τους Σέρβους οδηγούς στο ξενοδοχείο και τους μεταφέρουν στο πάρκινγκ.

Στη συνέχεια, οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ και οι αστυνομικοί έκαναν φύλλο και φτερό το φορτηγό και εντόπισαν 21,6 τόνους λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης αντί για το δηλωθέν φορτίο.

Τα αποτελέσματα εργαστηριακής ανάλυσης του Χημείου της ΑΑΔΕ έδειξαν ότι ο αλκοολικός τίτλος της αιθυλικής αλκοόλης είναι 96,3% κατ’ όγκο. Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι θα έφταναν στα 667.000,00 ευρώ.

Ο οδηγός και ο ιδιοκτήτης του φορτηγού, σερβικής υπηκοότητας, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Το πρόστιμο που θα επιβληθεί θα υπερβαίνει τα 2.000.000,00 ευρώ. 

Οι τελωνειακές διωκτικές αρχές της ΑΑΔΕ συνεχίζουν την έρευνα, ώστε να εντοπίσουν τους τελικούς παραλήπτες του λαθραίου φορτίου.

PreviousNext