Τροχοί & TIR

Σταϊκούρας: Έθιξε το θέμα των ωραρίων των οδηγών πούλμαν

Την ανάγκη αναμόρφωσης των ωραρίων των οδηγών πούλμαν μεγάλων αποστάσεων επεσήμανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις
Τρίτη 05/12/2023 - 14:52
Κοινοποίηση στα Social Media

Την ανάγκη αναμόρφωσης των ωραρίων των οδηγών πούλμαν μεγάλων αποστάσεων επεσήμανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, με θέμα την έγκριση Γενικής Προσέγγισης σε θέματα οδικής ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των περιστασιακών επιβατικών μεταφορών.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού της ΕΕ έχει κάνει αποδεκτή σχετική εισήγηση για τη διαφοροποίηση των ωραρίων οδήγησης/ ανάπαυσης των οδηγών πούλμαν μεγάλων αποστάσεων που τώρα είναι τα ίδια (ωράρια) με τους οδηγούς των φορτηγών (βλέπε εδώ).

Κατά την παρέμβασή του στις εργασίες του Συμβουλίου ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι απαιτείται κοινή προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση στους δρόμους της ΕΕ, ξεκινώντας από την εκπαίδευση και τον τρόπο απόκτησης άδειας οδήγησης, έως την αλλαγή νοοτροπίας και τη διαμόρφωση υπεύθυνης στάσης απέναντι στον συμπολίτη και τον συνοδοιπόρο. Στην κατεύθυνση αυτή, σύγχρονες τεχνικές εκπαίδευσης, εισαγωγή της έννοιας του νέου οδηγού με ειδικό καθεστώς άδειας, αλλά και ποινολογίου, ψηφιακή άδεια οδήγησης και πανευρωπαϊκή συνεργασία για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων, αποτελούν βήματα προόδου.

Όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας για τους επαγγελματίες οδηγούς, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη ελάχιστων διαλειμμάτων και περιόδων ανάπαυσης για τους οδηγούς που απασχολούνται στον κλάδο των περιστασιακών επιβατικών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων.

Στο πλαίσιο του Γεύματος Εργασίας, που πραγματοποιήθηκε, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση υλοποίησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «για την επίτευξη ενός πλήρως διασυνδεμένου δικτύου, απαιτείται να δοθεί έμφαση στη διασυνοριακή συνδεσιμότητα και να παρασχεθούν από πλευράς ΕΕ κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και επαρκείς πόροι».

PreviousNext