Τροχοί & TIR

Σταϊκούρας για τη σημασία των υποδομών μεταφορών

Και των υποδομών εφοδιαστικής αλυσίδας
Πέμπτη 07/03/2024 - 12:13
Κοινοποίηση στα Social Media
staikouras

Τους άξονες της πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο  Υποδομών και Μεταφορών, με σκοπό τη δημιουργία ενός κορμού υποδομών, επάνω στον οποίο αναπτύσσεται και λειτουργεί ο κλάδος των εμπορευματικών μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας ανέπτυξε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ημερίδα με θέμα «Εμπόριο – Μεταφορές – Εξαγωγές: το τρίπτυχο της εξωστρεφούς εταιρικής ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2023, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Αναφερόμενος στις Οδικές υποδομές, ο κ. Σταϊκούρας είπε επιγραμματικά, ότι:

- Στα τέλη Ιανουαρίου παραδόθηκε ο οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία.

- Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος προχωρά με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται έως το καλοκαίρι του 2025.

- Ο Ε65, που συνδέει τη Μακεδονία με τη Νότια Ελλάδα. Έως το Πάσχα αναμένεται να παραδοθεί το τμήμα από τη Λαμία μέχρι την Καλαμπάκα.

- Υποβλήθηκαν οικονομικές προσφορές για τον δρόμο Γιάννενα – Κακαβιά.

Συνδέσεις με σιδηρόδρομο και λιμάνια

Συνεχίζοντας ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε τις σιδηροδρομικές υποδομές και τις συνδέσεις με τα λιμάνια, ως εξής:

- Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο έχουν περιληφθεί οι συνδέσεις με τα εμπορευματικά λιμάνια στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη), η σύνδεση με τον Λιμένα Πάτρας και η επέκταση προαστιακών συνδέσεων στην Αττική.

- Μέσα στην επόμενη διετία πρόκειται να ολοκληρωθεί η μόνιμη αποκατάσταση του βασικού άξονα και των κάθετων αξόνων Λάρισα – Βόλος και Παλαιοφάρσαλο – Καλαμπάκα.

Ενίσχυση υποδομών εφοδιαστικής αλυσίδας

- Αναβάθμιση των υποδομών, με τη δημιουργία νέων εμπορευματικών κέντρων, όπως είναι το Θριάσιο Ι και ΙΙ, το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Φυλή και το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη.

- Ψηφιακός μετασχηματισμός, με πρωτοβουλίες όπως η συμμετοχή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο συγχρηματοδοτούμενο έργο FENIX. Το «Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταφορών και Logistics» συνδέει ψηφιακά την ελληνική με την ευρωπαϊκή αγορά, παρέχοντας χρήσιμα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα για τη χάραξη στρατηγικής και τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.

Διεθνείς Διάδρομοι

Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Σταϊκούρας, ανέλαβε πρωτοβουλία για τους νέους, ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς εμπορευματικούς διαδρόμους, όπως είναι ο "3Seas" και ο "Western Balkans – East Mediterranean".

Αυτοί είναι:

- Ο Διάδρομος Βαλτικής – Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου, που συνδέει την Ελλάδα με Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία. Επίσης, η χώρα καθίσταται συνομιλητής στην αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη συνδέονται με Βάρνα, Ρούσσε, Μπουργκάς, Κωστάντζα.

- Ο Διάδρομος Δυτικών Βαλκανίων - Ανατολικής Μεσογείου, που συνδέει την Ελλάδα με Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, Αυστρία και Ουγγαρία. Η Θεσσαλονίκη συνδέεται με Σκόπια, Βελιγράδι και Βουδαπέστη.

Παράλληλα, αυτές οι πρωτοβουλίες ενισχύουν και την προσπάθεια σύνδεσης της Ινδίας με την Ευρώπη, μέσω του εναλλακτικού οικονομικού διαδρόμου IMEC (Ινδία – Μέση Ανατολή – Ευρώπη).

PreviousNext