Τροχοί & TIR

Στη Ζώνη Schengen τον Δεκέμβρη Βουλγαρία και Ρουμανία. Διευκολύνονται οι διεθνομεταφορείς

Η ένταξη στη Ζώνη των χωρών Schengen της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας αναμένεται για τον προσεχή Δεκέμβριο μετά και τη χθεσινή αναφορά της ΕΕ ότι οι δυο χώρες έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαδι
Παρασκευή 20/10/2023 - 11:32
Κοινοποίηση στα Social Media

Η ένταξη στη Ζώνη των χωρών Schengen της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας αναμένεται για τον προσεχή Δεκέμβριο μετά και τη χθεσινή αναφορά της ΕΕ ότι οι δυο χώρες έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαδικασίες που προβλέπονται αναφορικά με την προστασία των συνόρων, τον έλεγχο των διελεύσεων, την παροχή ασύλου και -το κυριότερο- λειτουργούν αποτελεσματικά τη συνεργασία τους με τις άλλες όμορες χώρες σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών.

Επιπλέον, η Βουλγαρία είναι έτοιμη να ξεκινήσει από 1-1-24 συνεργασία με την Europol πάνω σε ένα αναβαθμισμένο επίπεδο με σκοπό την αποτροπή μεταναστευτικών ροών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διακινητών στα σύνορα με την Τουρκία. Παράλληλα, η Ρουμανία συνεργάζεται στενά από την αρχή του χρόνου με την Αρχή παροχής ασύλου της ΕΕ (European Union Asylum Agency) για τον τρόπο εξέτασης των αιτήσεων παροχής ασύλου από πολίτες τρίτων χωρών και η όλη διαδικασία κρίνεται επιτυχής.

«Για μας η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Schengen αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο», ανέφερε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Fernando Grande-Marlaska, η χώρα του οποίου έχει τη προεδρία της ΕΕ μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Η ένταξη των δύο χωρών στη Ζώνη Schengen -στην οποία βέβαια βρίσκεται και η Ελλάδα- θα διευκολύνει τις διελεύσεις των πολιτών και των οχημάτων προερχόμενων από τις χώρες Schengen. Οι καθυστερήσεις στα σύνορα (Προμαχώνα) θα μειωθούν δραστικά, καθώς ο έλεγχος θα πραγματοποιείται σύντομα μέσω του Συστήματος Πληροφοριών Schengen (SIS) το οποίο έχει αναβαθμιστεί και σε αυτό έχουν άμεση πρόσβαση οι συνοριακές αρχές φύλαξης των συνόρων, οι τελωνειακές αρχές, οι υπηρεσίες έκδοσης αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και άλλες υπηρεσίες του υπ. Μεταφορών της κάθε χώρας της Ζώνης Schengen. Επιπλέον, πρόσβαση στο SIS έχουν τα υπ. Εσωτερικών, Εξωτερικών, οι υπηρεσίες παροχής ασύλου κ.α.

PreviousNext