Τροχοί & TIR

Συγκράτηση τιμών ντήζελ παρά το «πράσινο τέλος». Τι έγινε;

Ίδιες, και σε αρκετούς νομούς χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, εμφανίζονται οι τιμές του πετρελαίου κίνησης στις αντλίες των πρατηρίων, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Ο πίνακας περιλαμβάνει όλους τους νομού
Πέμπτη 18/02/2021 - 16:47
Κοινοποίηση στα Social Media

Ίδιες, και σε αρκετούς νομούς χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, εμφανίζονται οι τιμές του πετρελαίου κίνησης στις αντλίες των πρατηρίων, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Ο πίνακας περιλαμβάνει όλους τους νομούς της χώρας και καταγράφει τη μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης τον Φεβρουάριο του 2020 και του 2021, όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια ελαφρά μείωση, με λίγους μόνο νομούς να καταγράφουν μικρή αύξηση της τιμής.

Το θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον, γιατί πέρυσι τον Νοέμβριο επιβλήθηκε το λεγόμενο «πράσινο τέλος», ένας φόρος 0,03 ευρώ ανά λίτρο, ποσό αρκετά υψηλό για τα φορτηγά που διανύουν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα τον χρόνο.

Αντί, λοιπόν, να έχουμε αύξηση και ανάλογη επιβάρυνση στο κόστος κίνησης των φορτηγών, παρατηρείται αυτή η μικρή έστω μείωση, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς, που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες του 2020 και ισχύει μέχρι και σήμερα, αλλά για λίγο ακόμη.

Το τελευταίο έχει να κάνει με εκτίμηση της Alpha Bank, η οποία στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της τράπεζας κάνει λόγο για ανοδική πορεία του πετρελαίου που ήδη ξεκίνησε και πρόκειται να συνεχιστεί. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι η τιμή του αργού πετρελαίου άγγιξε μέχρι και τα 61,69 δολάρια ανά βαρέλι, με αποτέλεσμα να σημειώσει, αύξηση άνω του 18%.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι η Σαουδική Αραβία εξέπληξε την αγορά πετρελαίου, στις αρχές Ιανουαρίου 2021, όταν μετά από σειρά έντονων διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς πετρελαίου ανακοίνωσε ότι θα μειώσει εθελοντικά, τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, την ημερήσια παραγωγή της κατά ένα εκατ. βαρέλια, γεγονός που επιφέρει αύξηση της τιμής, έστω και αν άλλες χώρες της διευρυμένης ομάδας παραγωγών πετρελαίου (OPEC+) αποφάσισαν να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής.

Επιδρά και η πανδημία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, η αγορά πετρελαίου παραμένει εύθραυστη, καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου του κορονοϊού, με τις μεταδοτικές του μεταλλάξεις, επηρεάζουν, σε σημαντικό βαθμό, τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών του πετρελαίου αποτελούν συνάρτηση της ζήτησης, η οποία εξαρτάται, σε σημαντικό βαθμό, από την πρόοδο των εμβολιασμών και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις μεγάλες οικονομίες. Στην Ευρώπη, οι αυστηροί περιορισμοί στην κινητικότητα και η αργή διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού μεταθέτουν την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη και, κατά συνέπεια, την άνοδο της ζήτησης για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Oil Market Report - February 2021 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 5,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2021 και θα ανέλθει στα 96,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καλύπτοντας περίπου το 60% του όγκου που χάθηκε εξαιτίας της πανδημίας, το 2020.

PreviousNext