Τροχοί & TIR

Συμφωνία σύνδεσης με τον Δούναβη

Το πρώτο βήμα για την πολυσυζητημένη σιδηροδρομική σύνδεση των ελληνικών λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με Μπουργκάς και Βάρνα έγινε με τη διμερή συμφωνία διασυνοριακής σιδηροδρομικής κυκλοφορί
Πέμπτη 27/02/2020 - 10:19
Κοινοποίηση στα Social Media
Σιδηροδρομικό κόμβο προς Βουλγαρία θα αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (φωτο).
Σιδηροδρομικό κόμβο προς Βουλγαρία θα αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (φωτο).

Το πρώτο βήμα για την πολυσυζητημένη σιδηροδρομική σύνδεση των ελληνικών λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με Μπουργκάς και Βάρνα έγινε με τη διμερή συμφωνία διασυνοριακής σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Μεταφορών της γειτονικής χώρας, Ρόζεν Ζελιάσκοφ, στο πλαίσιο του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Στόχος της συμφωνίας είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη διμερή διασυνοριακή συνεργασία και αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία, ώστε οι δύο χώρες να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους και να καταστούν πραγματικά ανταγωνιστικές στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών.

«Για τον σκοπό αυτό, προτείνουμε τη συγκρότηση μίας μικτής επιτροπής, η οποία μαζί με τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. θα εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης και κυρίως τη χρηματοδότηση αυτού του έργου», δήλωσε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας των διασυνοριακών μεταφορών με τη γειτονική χώρα, κατά τρόπο βιώσιμο και λειτουργικό.

Υπενθυμίζουμε πως στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Εφοδιαστική στην Ελλάδα απαιτείται η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και εκσυγχρονισμένου σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών και γενικά του κλάδου των logistics, απαιτεί τη σύνδεση του σιδηροδρόμου με τις θαλάσσιες υποδομές, καθώς και με εμπορευματικά κέντρα.

PreviousNext