Περισσότεροι από 400 Ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν από το πρωί σήμερα στη χώρα μας μέσω του Τελωνείου Προμαχώνα στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Οι πρόσφυγες που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι γυναικόπαιδα, αλλά και ηλικιωμένοι έρχονται είτε με λεωφορεία είτε με ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τη voria.gr, στον τελωνειακό σταθμό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής, του Ουκρανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του Δήμου Σιντικής, έχει στηθεί ένα γραφείο υποδοχής, ως ένα πρώτο καλωσόρισμα των προσφύγων, αλλά και για να διαπιστώνεται αν έχουν κάπου να φιλοξενηθούν.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σιντικής, Φώτη Δομουχτίδη, όσοι έχουν έρθει έχουν συγγενείς να τους φιλοξενήσουν, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, η δομή φιλοξενίας στη θέση Κλειδί είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να διακρίνουν εκεί πρόσφυγες.

Το τελωνείο επισκέφθηκε και ο Ουκρανός Πρέσβης στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, προκειμένου να συντονίσουν από κοινού τις ενέργειες υποδοχής.

Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο κ. Δομουχτσιδης, ο κ. Βαντίμ Σαμπλούκ του εξομολογήθηκε ότι όλη η οικογένειά του, η γυναίκα του, τα παιδιά του βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία, εκφράζοντας την πίστη του στον Ουκρανικό στρατό, ο οποίος, όπως είπε, δεν θα καταθέσει τα όπλα. Ζήτησε τη βοήθεια του Δήμου Σιντικής, με τον κ. Δομουχτσιδη να του απαντά ότι η Ελλάδα θα δείξει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στους πρόσφυγες.

(Πηγή: Voria.gr)