ΣΥΡΙΖΑ κατά Κυβέρνησης για θέματα Μεταφορών

Τρί, 15/03/2022 - 13:29

«Η Κομισιόν προτείνει μέτρα για τη μείωση του κόστους ενέργειας και καυσίμου και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδρανεί. Η Ν.Δ. πνίγει νοικοκυριά και κλάδο μεταφορών».

Αυτό τόνισε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, ο οποίος, μαζί με τον αναπληρωτή τομεάρχη, Χρήστο Γιαννούλη, πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ), Απόστολο Κενανίδη, τη γενική διευθύντρια της Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Εμπορευματικών Μεταφορών IRU, Ηρώ Δουμάνη και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ), Δημήτρη Κιούση.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με κυριότερο την αύξηση της τιμής των καυσίμων και την ως τώρα άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να λάβει μέτρα ανάσχεσης των επιπτώσεων του φαινομένου. Η κυβερνητική στάση, που οδηγεί τις μεταφορές σε αδιέξοδο, σύμφωνα και με τους ανθρώπους του κλάδου, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προτάσεις της Ε.Ε. για αξιοποίηση συγκεκριμένων εργαλείων, όπως η επιδότηση του κόστους καυσίμου και το πλαφόν στην τιμή του. Κάτι που επεσήμαναν οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης, καταρρίπτοντας κάθε κυβερνητική δικαιολογία περί «ευρωπαϊκής απαγόρευσης παρέμβασης».

Τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν τα δύο μέρη ήταν η ανάγκη:

  • Παροχής επιδότησης για την αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων.

  • Λειτουργίας των Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου για τον αποτελεσματικό οδικό έλεγχο της παράνομης μεταφοράς και ως εκ τούτου την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και των δημοσίων εσόδων.

  • Παροχής κινήτρων για τη δημιουργία συνεργιών με σκοπό την αντιμετώπιση του κατακερματισμού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και τη δημιουργία αλυσίδων αξίας στις μεταφορές και τα logistics, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον αναπτυξιακό νόμο.

  • Βελτίωσης των συνθηκών διαμονής, υγιεινής, ασφάλειας και τήρησης ωραρίων στη γραμμή της Αδριατικής.

  • Ενίσχυσης του διαπραγματευτικού ρόλο της χώρας στις διμερείς συμφωνίες για τις μεταφορές, κ.ά.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει:

«Οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης αναγνώρισαν τον υψηλό στρατηγικό ρόλο του κλάδου στην εθνική οικονομία και έκριναν επιτακτική την ανάγκη στήριξής του. Τόνισαν πως η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη στοχεύει στην απαξίωση του κλάδου και την εκκαθάριση των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν».