Συσκευή ανίχνευσης αμφεταμινών για έλεγχο των οδηγών

Κυρ, 11/12/2022 - 11:11
ampetamines test road

Μια νέα συσκευή ανίχνευσης περισσότερων ουσιών για τον έλεγχο των οδηγών από τις αστυνομικές αρχές δοκιμάζεται με ικανοποιητικά αποτελέσματα και σύντομα θα είναι διαθέσιμη.

Η νέα συσκευή – το εμπορικό της όνομα δεν έχει ανακοινωθεί – θα ανιχνεύει όχι μόνο τα επίπεδα αλκοόλ, κάνναβης, κοκαΐνης και άλλων οπιούχων ουσιών, αλλά θα ανιχνεύει ακόμη και την ύπαρξη αμφεταμινών και μεθαμφεταμινών στον οργανισμό του οδηγού.

Σημειώνεται ότι η αμφεταμίνη είναι ισχυρό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος το οποίο διατηρεί το άτομο σε κατάσταση επαγρύπνησης, ενώ αυξάνει τη συγκέντρωση, την προσοχή και τη μνήμη. Επίσης η κινητική δραστηριότητα αυξάνεται σημαντικά, προκαλεί αίσθημα ευφορίας και γενικά αυξάνει την ενέργεια του χρήστη και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται από αρκετές ομάδες ανθρώπων προκειμένου να έχουν αυξημένη επαγγελματική ή αθλητική επίδοση.

Έρευνες στο παρελθόν που πραγματοποιήθηκαν μετά από διάφορα ατυχήματα στο δρόμο και οι εμπλεκόμενοι οδηγοί υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις, έδειξαν ότι ένα ποσοστό αυτών των οδηγών είχε κάνει χρήση αμφεταμινών.

Με την υπό κατασκευή συσκευή η οποία θα λειτουργεί με λήψη σάλιου από το στόμα του οδηγού, θα ανιχνεύονται και τυχόν αμφεταμίνες στο αίμα του.
Η εξέταση θα διαρκεί 2-8 λεπτά της ώρας και θα αφορά στο σύνολο των προς ανίχνευση ουσιών και αλκοόλ.
Κατασκευαστής της νέας συσκευής είναι η γερμανική εταιρεία Securetec.
Σύμφωνα πάντως με τη στατιστική της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας Αυτοκινητοδρόμων οι σχετικές παραβάσεις δείχνουν πρώτο το αλκοόλ, δεύτερη τη κάνναβη και Τρίτη την κοκαΐνη.