Τροχοί & TIR

Θέλουν και οι κλέφτες το δώρο τους - προσοχή!

Έξαρση παρουσιάζουν κάθε χρόνο τον Δεκέμβρη οι κλοπές σε βάρος των πολιτών στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων αγορών τους, αλλά και σε βάρος των επαγγελματιών κατά τη διακίνηση των εμπορευμάτων του
Πέμπτη 05/12/2019 - 13:27
Κοινοποίηση στα Social Media

Έξαρση παρουσιάζουν κάθε χρόνο τον Δεκέμβρη οι κλοπές σε βάρος των πολιτών στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων αγορών τους, αλλά και σε βάρος των επαγγελματιών κατά τη διακίνηση των εμπορευμάτων τους.

Κρισιμότερο στάδιο με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας κατά τις μεταφορές/ διανομές εμπορευμάτων είναι η προσωρινή στάθμευση του βαν ή του φορτηγού και η ολιγόλεπτη εγκατάλειψή του από τον οδηγό, προκειμένου να παραδώσει το εμπόρευμα στον παραλήπτη. Ο λίγος χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να επιστρέψει στο όχημά του είναι υπέρ-αρκετός για τον κλέφτη να αρπάξει από τον χώρο φόρτωσης δέματα ή άλλες συσκευασίες με προϊόντα και να απομακρυνθεί.

Οι οργανωμένες σπείρες κακοποιών διαθέτουν το δικό τους ΙΧ ή βαν με το οποίο παρακολουθούν το όχημα του υποψήφιου θύματος.

Η επιγραφή πάνω στο βαν του επαγγελματία προδίδει και την αξία του μεταφερόμενου εμπορεύματος. Αν αναφέρονται π.χ. τρόφιμα, είδη ζαχαροπλαστικής κ.λπ. δεν εξάπτουν το ενδιαφέρον των επίδοξων κλεφτών (εκτός αν πεινάνε), ενώ αν στο βαν αναγράφονται είδη που παραπέμπουν σε κομπιούτερ, τηλεοράσεις κ.λπ., τότε αποτελούν πιθανό στόχο.

Οι κλέφτες ακολουθούν το όχημα-στόχο περιμένοντας πότε ο οδηγός θα βγει για την παράδοση και μάλιστα επιλέγουν και την καταλληλότερη γι΄ αυτούς περίπτωση. Δεν χτυπούν δηλαδή, αν ο παραλήπτης βρίσκεται στην είσοδο του καταστήματός του περιμένοντας. Επιλέγουν την περίπτωση που ο οδηγός θα χτυπήσει κουδούνι πολυκατοικίας ή θα κατευθυνθεί προς την αποθήκη παραλαβών κάποιου μεγάλου καταστήματος, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να επιστρέψει στο όχημά του.

Υπάρχουν, όμως, και τα χειρότερα: Οι περιπτώσεις δηλαδή που οι κακοποιοί παρακολουθούν το όχημα-στόχο προκειμένου να το «μπλοκάρουν», να το ακινητοποιήσουν, να εξουδετερώσουν τον οδηγό (και συνοδηγό, αν υπάρχει) και να το κλέψουν ολόκληρο οδηγώντας το προς το κρησφύγετό τους, ή να μεταφορτώσουν τα εμπορεύματα σε δικό τους όχημα και να απομακρυνθούν.

Στις περιπτώσεις αυτές γνωρίζουν το ακολουθητέο δρομολόγιο (από προηγούμενες παρακολουθήσεις ή από «πληροφορία») και έχουν εντοπίσει το καταλληλότερο σημείο κρούσης – συνήθως αυτό που βρίσκεται μακριά από κατοικίες, καταστήματα και γενικότερα μακριά από σημεία που θα μπορούσαν να υπάρχουν κάμερες ασφαλείας.

Δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις ενός πιο οργανωμένου σχεδίου σύμφωνα με το οποίο ο πελάτης-παραλήπτης του εμπορεύματος είναι μέλος της σπείρας και βρίσκεται σε ένα επιλεγμένο οίκημα που προσφέρεται για τη δράση των συνεργών του.

Προστασία απέναντι σε αυτές τις μορφές κλοπών – αφαίρεση εμπορευμάτων από επαγγελματικά οχήματα – μπορεί να υπάρχει με τοποθέτηση αντικλεπτικού συστήματος στο αυτοκίνητο ή (και) σύστημα εντοπισμού, κυρίως όμως με σύστημα τηλεματικής που δίνει τη δυνατότητα στον υπεύθυνο της εταιρείας να παρακολουθεί την πορεία του οχήματος και τις στάσεις που πραγματοποιεί συνδυαστικά με το άνοιγμα των θυρών του χώρου φόρτωσης.

Βέβαια, θα πρέπει ο οδηγός του επαγγελματικού οχήματος να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός και ποτέ να μην αφήνει το αυτοκίνητο χωρίς να το κλειδώσει και να κρατήσει το κλειδί μαζί του και αυτό – το κλείδωμα δηλαδή- ισχύει και για τις πόρτες της «κλούβας», όπου βρίσκονται τα εμπορεύματα.

Η αλματώδης αύξηση που γνωρίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο, βγάζει στους δρόμους όλο και περισσότερα οχήματα διανομών, οι οδηγοί και ιδιοκτήτες των οποίων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν υπόψη τους χρόνους εργασίας των οδηγών και τη φυσική κόπωση που επέρχεται λόγω των πολλών παραδόσεων που κάνουν, με αποτέλεσμα να χαλαρώνει η προσοχή τους σε θέματα ασφάλειας.

Ένα άλλο σημείο προσοχής είναι το ακολουθητέο δρομολόγιο σε σχέση με τη νύχτα που τον Δεκέμβρη έρχεται νωρίς και δεν θα πρέπει να βρίσκει τα αυτοκίνητα διανομών σε περιοχές αραιοκατοικημένες, μακριά από τα κέντρα των πόλεων.

Συμπερασματικά, η συνταγή κατά του κινδύνου της κλοπής είναι η αυξημένη προσοχή από τον οδηγό, η ύπαρξη συνοδηγού, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, και ένας αντικλεπτικός εξοπλισμός του οχήματος, κατά προτίμηση μέσα από σύστημα τηλεματικής.

Για τους πολίτες

Μια σειρά οδηγιών για την προστασία των πολιτών έχουν εκδοθεί από την αστυνομία και απευθύνονται σε αυτούς που θα αφήσουν τα σπίτια τους για να βγουν για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Διαβάστε στη συνέχεια τις οδηγίες της αστυνομίας:

Κατά τις εξόδους στα καταστήματα:

  • Να μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, το κινητό ή τα κλειδιά σας πάνω σε τραπέζια.

  • Να μην αφήνετε το μπουφάν ή το σακάκι, την τσάντα ή το τσαντάκι μέσης, επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά, με χρήματα ή πορτοφόλια στο εσωτερικό τους.

  • Μην μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά στο πορτοφόλι, την τσάντα ή την τσέπη σας.

  • Μη βάζετε το πορτοφόλι στην πίσω τσέπη του παντελονιού σας.

  • Για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες σας.

  • Μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε εμφανές σημείο στο εσωτερικό (καµπίνα) του αυτοκινήτου και μάλιστα στο κάθισμα του συνοδηγού, αλλά κάτω από αυτό ή στο πορτ μπαγκάζ.

Συναλλαγές σε ΑΤΜ

  • Κατά την ανάληψη χρημάτων από Αυτόματα Τραπεζικά Μηχανήματα (Α.Τ.Μ.) εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λ.π. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. και ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.

  • Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε αποκλειστικά με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.

  • Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας σας.

  • Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.

Σε κάθε περίπτωση κλοπής ή διάρρηξης, ακόμα και σε απόπειρα, οι πολίτες να καλούν άμεσα το 100 ή το τμήμα Ασφάλειας της περιοχής τους.

PreviousNext