Τροχοί & TIR

Πιάστηκαν οι ληστές των φορτηγών

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική ομάδα, η οποία διέπραττε αρπαγές, ληστείες και κλοπές σε βάρος οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων, που μετέφεραν εμπορεύματα εταιρειών, σε περιοχές της Αττικής και της Βοι
Σάββατο 01/12/2018 - 14:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική ομάδα, η οποία διέπραττε αρπαγές, ληστείες και κλοπές σε βάρος οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων, που μετέφεραν εμπορεύματα εταιρειών, σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, με τη συνολική αξία των αφαιρεθέντων εμπορευμάτων και αντικειμένων να υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχο Γεώργιο Κανέλλο, μετά από μια συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών, στις περιοχές του Ασπροπύργου και των Αχαρνών, συνελήφθησαν οκτώ (8) ημεδαποί, μέλη της Οργάνωσης, ενώ αναζητούνται δύο (2) επιπλέον ημεδαποί συνεργοί τους, ενώ πέντε (5) επιπλέον ημεδαποί κατηγορούνται στην ίδια υπόθεση για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Συγκεκριμένα εξιχνιάστηκαν οκτώ (8) ληστείες και αρπαγές που διαπράχθηκαν στις περιοχές Μεγάρων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Σχηματαρίου και Αχαρνών, τρεις (3) κλοπές από φορτηγά αυτοκίνητα στις περιοχές Μεγάρων και Ασπροπύργου και δύο (2) κλοπές οχημάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Πώς δρούσαν

Ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής ομάδας η αστυνομία αναφέρει τα εξής:

Τις πρώτες πρωινές ώρες, τουλάχιστον τρία με τέσσερα άτομα της εγκληματικής ομάδας μετέβαιναν στις Εθνικές Οδούς (όπως για παράδειγμα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας ή στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου) και εντόπιζαν τα σημεία που σταθμεύουν οδηγοί φορτηγών που εκτελούν δρομολόγια μεταφέροντας διάφορα εμπορεύματα. Στη συνέχεια, κατόπτευαν τους χώρους για την ανεύρεση στόχων και αφού έσχιζαν τους μουσαμάδες από τα φορτηγά και εκτιμούσαν το περιεχόμενο και την αξία των εμπορευμάτων, προέβαιναν στην αφαίρεση των αντικειμένων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δράστες αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα επιβιβάζονταν στα φορτηγά τους και με τη χρήση σωματικής βίας τους μετέφεραν μαζί με τα εμπορεύματα του φορτηγού, σε χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο. Στο χώρο αυτό αποσπούσαν τα επικαθήμενα οχήματα από τους τράκτορες και στη συνέχεια μετέφεραν τους παθόντες με τους τράκτορες σε ερημικές τοποθεσίες (κυρίως κοντά σε περιοχή της Θήβας), όπου και τους εγκατέλειπαν.

Ταυτόχρονα, οι συνεργοί τους προέβαιναν στην εκφόρτωση του επικαθήμενου και στη μεταφορά και αποθήκευση των προϊόντων σε άλλους χώρους. Παράλληλα, το άδειο επικαθήμενο το μετέφεραν είτε σε άλλο σημείο όπου το εγκατέλειπαν, είτε σε διαφορετικό χώρο, όπου προέβαιναν στη διάλυσή του για ανταλλακτικά, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι μετά τη διάπραξη των εγκληματικών τους ενεργειών, φρόντιζαν να καταστρέφουν τυχόν ίχνη και βιολογικό υλικό.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν σε σπίτια και γραφεία των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 3 αυτοκίνητα, τράκτορας, ζεύγος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας, 2 «εγκέφαλοι» οχημάτων, 2 πιστόλια με 1 άδειο γεμιστήρα, 24 φυσίγγια, σιδερογροθιά, μαχαίρι κυνηγετικού τύπου, με θήκη, τo χρηματικό ποσό των 49.272 ευρώ, 2 συστήματα δορυφορικού εντοπισμού GPS, 327 τεμάχια καθαριστικών για οχήματα, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και τιμαλφών, έγγραφα, τιμολόγια, μπλοκ επιταγών, βιβλιάρια καταθέσεων, τραπεζικά έγγραφα και σφραγίδες διαφόρων εταιρειών, 127 προϊόντα εταιρείας ηλεκτρονικής τεχνολογίας, φορητοί υπολογιστές, οθόνες κλπ., 33 κινητά τηλέφωνα, 4 φορητές ταμπλέτες (tablet) και 3 φορητοί υπολογιστές, καθώς και 4.649 φιάλες οινοπνευματώδους ποτού.

Να σημειωθεί, ότι σε χρόνο προγενέστερο της σύλληψης των κατηγορουμένων είχε εντοπιστεί μεγάλο μέρος των κλαπέντων εμπορευμάτων που είχαν διατεθεί στην αγορά. Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία, που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

«Φουλ τονάζ» και κοκαΐνη

Νωρίτερα, στην Εγνατία Οδό, (ύψος του Προφήτη), αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης εντόπισαν Ι.Χ. φορτηγό (μονό) με οδηγό 32χρονο άντρα, συνοδευόμενο από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι δύο αλλοδαποί. Αφού ακινητοποίησαν τα δύο οχήματα, πραγματοποιήθηκε έλεγχος κατά τον οποίο εντοπίσθηκαν στο φορτηγό συνολικά 99 αλλοδαποί (μεταξύ αυτών και 12 ανήλικοι), οι οποίοι δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα. Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι η κλούβα ενός μονού φορτηγού με 99 άτομα (περίπου 7 τόνοι) είχε μετατραπεί σε ανθρώπινο «σαρδελοκούτι». Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι αλλοδαποί εισήλθαν στην Ελλάδα από σημείο της ελληνοτουρκικής μεθορίου με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη, ενώ κατέβαλαν για τη μεταφορά τους χρηματικό ποσό.

Σε άλλη μια επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε άλλη εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή από την Δυτική Ευρώπη, με σκοπό την αποθήκευση και περαιτέρω διακίνηση στην Ελληνική Επικράτεια, ποσοτήτων κοκαΐνης. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν στην Αθήνα, στη Νέα Ιωνία και στην Άρτα, τέσσερα (4) άτομα, μέλη του κυκλώματος εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών.

Ένας από τους συλληφθέντες ηλικίας 41 ετών ήταν υπεύθυνος για την εισαγωγή, με φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, ποσοτήτων κοκαΐνης από την Ολλανδία στην Ελληνική Επικράτεια, τις οποίες παρελάμβαναν οι δύο αλλοδαποί, προκειμένου αρχικά να τις αποθηκεύσουν και στη συνέχεια να τις προμηθεύσουν στα άλλα μέλη της οργάνωσης. Η διακίνηση των ναρκωτικών στους τελικούς χρήστες, πραγματοποιούνταν με ταξί από τον 50χρονο.

PreviousNext