Θετική δικαστική εξέλιξη για αποζημιώσεις πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ

Σάβ, 23/07/2022 - 09:00

Με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, πρώην μέτοχος του ΟΑΣΘ, ο οποίος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να λάβει μέρος της αποζημίωσης που δικαιούται μετά την κρατικοποίηση του οργανισμού το καλοκαίρι του 2017, έλαβε  την έκθεση αποτίμησης αξίας του οργανισμού που συνέταξε η Grant Thornton.

Σύμφωνα με τη voria.gr, η επίμαχη έκθεση, βάσει της οποίας θα καθοριστεί το ποσό της αποζημίωσης, είχε παραδοθεί στη διοίκηση του ΟΑΣΘ τον Φεβρουάριο του 2020 και στη συνέχεια διαβιβάστηκε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ωστόσο δεν κοινοποιήθηκε ποτέ στους περίπου 2.000 πρώην μετόχους, με αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για την περιουσία που έχασαν πριν από πέντε χρόνια με την κρατικοποίηση.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ, Αστέριος Χρυσοχόου, σύμφωνα με το άρθρο 25 του νόμου Σπίρτζη (4482/2017) για την κρατικοποίηση του οργανισμού, η πρώτη ενέργεια που θα έπρεπε να κάνει η τότε διοίκηση Παππά στην πρώτη συνεδρίαση ήταν να ορίσει ελεγκτική εταιρεία για να συντάξει την έκθεση αποτίμησης μέσα σε έξι μήνες, ώστε στη συνέχεια να πάει στο Πρωτοδικείο για να οριστεί το τίμημα. Η έκθεση τελικά παραδόθηκε με καθυστέρηση δύο ετών, όμως δεν δόθηκε στους πρώην μετόχους, παρότι το σωματείο ως έχον έννομο συμφέρον την είχε ζητήσει επανειλημμένα από τον οργανισμό και το υπουργείο, την πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020 και στη συνέχεια τόσο το 2021 όσο και τον Ιανουάριο του 2022. «Το υπουργείο ή δεν απαντούσε καθόλου ή, όταν φτάσαμε στο σημείο να ζητήσουμε εισαγγελική παραγγελία, είπε ότι έπρεπε να γίνει γενική συνέλευση των νέων μετόχων, δηλαδή των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών. Ωστόσο, από τότε ακόμα δεν έχουν θέσει το θέμα σε γενική συνέλευση», σημείωσε.

Ο κ. Χρυσοχόου διευκρίνισε ότι η προσφυγή έγινε από φυσικό πρόσωπο – μέλος του σωματείου που δικαιώθηκε, καθώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε όποιον έχει βιοποριστικό πρόβλημα να ζητήσει προκαταβολή. «Η έκθεση θα μελετηθεί από νομικό και από οικονομικό πραγματογνώμονα. Η αποτίμηση θα δημιουργήσει εξελίξεις», τόνισε, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της αποτίμησης θα καθορίσουν και τις επόμενες νομικές ενέργειες του σωματείου.

Πηγή: voria.gr