Τροχοί & TIR

Τι να κάνετε αν ο γιατρός σας βγάλει «Μη Ικανό» για οδήγηση

Aν έστω και ένας γιατρός σας κρίνει μη ικανό αμέσως δεσμεύεται η άδεια οδήγησης για ένα έτος
Κυριακή 11/08/2024 - 09:09
Κοινοποίηση στα Social Media
γιατρός doctor
φωτό αρχείου

Αν είστε καθ’ όλα εντάξει και ικανός για οδήγηση, αλλά ο γιατρός στο πιστοποιητικό του σας βγάλει λόγω λάθος μη ικανό, θα πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να ανανεώσετε το δίπλωμά σας.


Καταρχάς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν έστω και ένας γιατρός σας κρίνει μη ικανό αμέσως η αρμόδια η υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών δεσμεύει την άδεια οδήγησης στο μηχανογραφικό σύστημα για ένα έτος. 

Αν όμως το «μη ικανός» είναι αποτέλεσμα έκδοσης λανθασμένου ψηφιακού ιατρικού πιστοποιητικού τότε ισχύουν τα παρακάτω: 

Προκειμένου να αρθεί η δέσμευση της άδειας στο Μηχανογραφικό Σύστημα, υποβάλλεται στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών βεβαίωση του ίδιου ιατρού, στην οποία αναγράφεται ότι το πιστοποιητικό (αναγράφεται ο μοναδικός κωδικός του ψηφιακού πιστοποιητικού και η ημερομηνία εξέτασης) εκδόθηκε εκ παραδρομής με αποτέλεσμα «ΜΗ ΙΚΑΝΟΣ» και για τον λόγο αυτόν καθίσταται άκυρο. 

Η βεβαίωση υποβάλλεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
•    Σε έντυπη μορφή, φέροντας ημερομηνία, φυσική υπογραφή και σφραγίδα του ιατρού. 
•    Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή εκτυπωμένη σε έντυπη μορφή, ως εξάγεται από τον ίδιο τον ιατρό μέσω της διαδικασίας «Ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου» της ενότητας «Ψηφιακά έγγραφα gov.gr» του gov.gr.

Η βεβαίωση τίθεται στον φυσικό ή ψηφιακό φάκελο του ενδιαφερομένου που τηρείται στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών.

2. α. Δύο (2) ημέρες μετά την αποδέσμευση της άδειας στο Μ.Σ. από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, η πλατφόρμα «ξεκλειδώνει» παρέχοντας στον ενδιαφερόμενο το δικαίωμα εκ νέου υποβολής αίτησης, με χορήγηση νέου PIN, το οποίο γνωστοποιείται στο σύνολο των ιατρών των προβλεπόμενων κατά περίπτωση ειδικοτήτων, προκειμένου να εκδίδονται νέα ψηφιακά ιατρικά πιστοποιητικά. 
β. Εφόσον κριθεί ικανός από το σύνολο των ιατρών, ο ενδιαφερόμενος προχωρά στα επόμενα βήματα της αίτησης στην πλατφόρμα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 51/2012 (Α’ 101). 
γ. Ο ενδιαφερόμενος αναρτά στην πλατφόρμα σε μορφή .pdf τη βεβαίωση της παρ. 1. (της βεβαίωσης ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό «Μη Ικανός» εκδόθηκε κατά λάθος.
3. Εναλλακτικά, εφόσον ο ενδιαφερόμενος το επιθυμεί, δύναται να υποβάλει τη νέα αίτηση και τα δικαιολογητικά στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών με φυσικό φάκελο. Στην περίπτωση αυτή, οι ιατροί δεν εκδίδουν ψηφιακά ιατρικά πιστοποιητικά αλλά σε έντυπη μορφή σύμφωνα με τα σχετικά υποδείγματα.

 

PreviousNext