Τροχοί & TIR

Τουριστικά τρένα. Βάλε και συ ένα στην πόλη σου. Μπορείς;

Αν ασχολείσαι με τον τουρισμό, έχεις αποθέματα υπομονής για να ξεπεράσεις τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και διαθέτεις, επίσης, αποθέματα σε ευρώ, τότε ναι, μπορείς να θέσεις σε κυκλοφορία ένα του
από Μανώλης Αγριμανάκης | Σάββατο 22/07/2023 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Athens Happy Train
φωτό: Athens Happy Train

Αν ασχολείσαι με τον τουρισμό, έχεις αποθέματα υπομονής για να ξεπεράσεις τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και διαθέτεις, επίσης, αποθέματα σε ευρώ, τότε ναι, μπορείς να θέσεις σε κυκλοφορία ένα τουριστικό τρένο. 

Αν μιλάμε για καινούριο, 300.000 ευρώ δεν θα φτάσουν. Ένα καλό τρενάκι με καινούριο τράκτορα και με καινούρια τρία βαγόνια πλησιάζει τα 350.000 ευρώ, ανάλογα με τον κατασκευαστή.

Νομικό πλαίσιο

1. Τουριστικό τρένο είναι το οδικό όχημα που περιλαμβάνει ένα ρυμουλκό όχημα (μηχανή έλξης και μέχρι τρία ρυμουλκούμενα οχήματα (βαγόνια) συνδεδεμένα μεταξύ τους ως μια κυκλοφοριακή μονάδα (συρμός), συνολικού μήκους όχι μεγαλύτερου των είκοσι (20) μέτρων κινούμενο επί οδών.

2. Επιτρέπεται η κυκλοφορία τουριστικών τρένων για ειδικές διαδρομές, στις οποίες το όχημα μεταφέρει επιβάτες σε περιοχές που παρουσιάζουν τουριστικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον με δυνατότητα αποβίβασης και επιβίβασης σε προκαθορισμένες στάσεις της διαδρομής με εισιτήριο που εκδίδεται μόνο στην αφετηρία. Η αφετηρία, η διαδρομή και οι στάσεις καθορίζονται με απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχετικά με τη βατότητα της οδού.

3. Η θέση σε κυκλοφορία τουριστικού τρένου γίνεται μετά από έγκριση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, σε επιχειρήσεις οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης σε ΚΤΕΛ  (α) με έδρα την περιοχή που δίδεται η έγκριση κυκλοφορίας αυτών, εφόσον έχουν άδεια λειτουργίας τουριστικού γραφείου,, καθώς και σε γραφεία γενικού ή εσωτερικού τουρισμού. Έγκριση θέσης σε κυκλοφορία τουριστικού τραίνου δίδεται και σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς την υποχρέωση κατοχής άδειας λειτουργίας τουριστικού γραφείου.

4. Το κόμιστρο των τουριστικών τρένων διαμορφώνεται ελεύθερα. Το διαμορφούμενο κάθε φορά κόμιστρο, ανακοινώνεται στην Περιφερειακή Ενότητα και στην τοπική υπηρεσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού τουλάχιστο 15 ημέρες προ της εφαρμογής του.

Τα τουριστικά τρένα υποχρεούνται σε ετήσιο τακτικό τεχνικό έλεγχο από Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων. Ο πρώτος τεχνικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί κατά την αρχική ταξινόμηση του οχήματος.

Κυκλοφορία

Η Κυκλοφορία των οχημάτων τουριστικών τρένων, γίνεται σε ειδικές διαδρομές όπως αυτές προσδιορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 30 του Ν. 2636/98, εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Η συνολική οδική διαδρομή δεν υπερβαίνει τα οκτώ (8) χιλιόμετρα από και μέχρι την αφετηρία (κυκλική διαδρομή).

2. Η αφετηρία βρίσκεται σε ειδικά προς τούτο καθορισμένο χώρο, από τον οικείο ΟΤΑ. Ο χώρος αυτός απέχει τουλάχιστον δέκα πέντε (15) μέτρα από αφετηρία ή στάση αστικής ή υπεραστικής γραμμής ΚΤΕΛ ή από θέση στάθμευσης (πιάτσα) Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ή αμαξιδίων.

3. Οι στάσεις ξενάγησης καθορίζονται μόνο σε σημεία τουριστικού (αρχαιολογικού) ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος, είναι πολύ μικρής χρονικής διάρκειας και όσο χρόνο αυτές διαρκούν λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των περιηγητών και της λοιπής κυκλοφορίας.

4. Η κυκλοφορία των τουριστικών τρένων, διέπεται από τις διατάξεις του ΚΟΚ.

5. Ο οδηγός του τουριστικού τρένου πρέπει να κατέχει άδεια οδήγησης κατηγορίας Δ+ Ε.

6. Στο τελευταίο ρυμουλκούμενο όχημα υπάρχει συνοδός, ο οποίος ελέγχει αν περατώθηκε η επιβίβαση ή αποβίβαση επιβατών, εάν υπάρχουν επιβάτες μεταξύ των οχημάτων του συρμού, εάν είναι ασφαλισμένα τα πλαϊνά των οχημάτων με τις προβλεπόμενες από τον κατασκευαστή ελαστικές αλυσίδες και δίνει σήμα στον οδηγό για την εκκίνηση του συρμού. Ο συνοδός συνεννοείται με τον οδηγό με οπτικά ή ακουστικά μέσα, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να ενημερώνεται αμέσως ο οδηγός και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των περιηγητών.

7. Η μεταφορά με το τουριστικό τρένο διενεργείται έναντι κομίστρου ανά επιβάτη, που αποδεικνύεται με απόδειξη παροχής υπηρεσιών νομίμως θεωρημένη. Η μεταφορά των επιβατών μπορεί να πραγματοποιείται και με ολική μίσθωση της συνολικής δυναμικότητας του τρένου ή μέρους αυτής, για την εξυπηρέτηση ομάδων επιβατών. Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται αντίστοιχη απόδειξη παροχής υπηρεσιών νομίμως θεωρημένη. Η απόδειξη παροχής υπηρεσιών εκδίδεται μέσω ταμειακής μηχανής. Σε κάθε περίπτωση η απόδειξη παροχής υπηρεσιών εκδίδεται μόνο στην αφετηρία κατά την επιβίβαση και ισχύει για ολόκληρη τη διαδρομή του δρομολογίου.

8. Σε περίπτωση περιγραφής, εξήγησης ή ερμηνείας των αξιοθέατων, των αρχαίων ή ιστορικών μνημείων κλπ., προς τους επιβαίνοντες, αυτή θα διενεργείται από πρόσωπο, που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα του ξεναγού στην Ελλάδα.

9. Στις στάσεις ξενάγησης των περιηγητών, επιτρέπεται, αποκλειστικά για λόγους ξενάγησης, η αποβίβαση και επανεπιβίβαση των ίδιων επιβατών, απολύτως απαγορευομένης της επιβίβασης νέων επιβατών.

PreviousNext