Τροχοί & TIR

Τρέχοντα θέματα και εξελίξεις για το λιμάνι της Ελευσίνας

“Ο λιμένας Ελευσίνας είναι το μεγαλύτερο δημόσιο εμπορικό λιμάνι για τη διακίνηση χύδην φορτίων στην Αττική και λειτουργεί συμπληρωματικά στον Πειραιά, όπου δεν διακινείται χύδην φορτίο”. Τα παραπά
Πέμπτη 02/12/2021 - 10:19
Κοινοποίηση στα Social Media

“Ο λιμένας Ελευσίνας είναι το μεγαλύτερο δημόσιο εμπορικό λιμάνι για τη διακίνηση χύδην φορτίων στην Αττική και λειτουργεί συμπληρωματικά στον Πειραιά, όπου δεν διακινείται χύδην φορτίο”.

Τα παραπάνω ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας, Απόστολος Καμαρινάκης, απευθυνόμενος στον Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνο Τρομπούκη, που επισκέφθηκε χθες το λιμάνι (φωτό).

“Παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία στον χώρο της ναυτιλίας, η Ελευσίνα συνεχίζει απρόσκοπτα να προσφέρει λιμενικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση της αγοράς”, πρόσθεσε ο κ. Καμαρινάκης και σημείωσε ότι στη δικαιοδοσία του Ο.Λ.Ε. ΑΕ εντάσσεται μία εκτεταμένη γεωγραφικά ακτογραμμή περίπου 65 χλμ., από τον Σκαραμαγκά στο Χαϊδάρι μέχρι και την Πάχη Μεγάρων, κατά μήκος της οποίας δραστηριοποιούνται μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, διυλιστήρια, ναυπηγεία, ενώ υπάρχουν και πολλοί λιμενίσκοι.

Το έργο που υλοποιεί ο Οργανισμός έχει ως βασικές κατευθύνσεις:

  • τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του λιμένα Ελευσίνας προς ενίσχυση της εμπορικής του δραστηριότητας καθώς και την οργάνωση των λιμενίσκων

  • τη στήριξη πολιτιστικών δράσεων σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2023- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης,

  • την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς της σύγχρονης ναυτιλίας,

  • την τουριστική προώθηση της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής με τη χάραξη της νέας θαλάσσιας σύνδεσης “Θαλάσσια Ιερά Οδός”.

Τα τρέχοντα θέματα

Κατά τη συνάντηση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα τρέχοντα θέματα που αφορούν:

  • Εκπόνηση του νέου μάστερ πλαν του λιμένα Ελευσίνας.

  • Μνημόνιο Συνεργασίας Ο.Λ.Ε. ΑΕ – ΔΕΣΦΑ ΑΕ για τη μεταφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) μέσω των λιμενικών υποδομών Ελευσίνας.

  • Μνημόνιο Συνεργασίας Ο.Λ.Ε. ΑΕ με την Ελευσίνα 2023-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, για τη φιλοξενία εκδηλώσεων σε χώρους της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα (ΧΖΛ), αρμοδιότητας Ο.Λ.Ε. ΑΕ.

  • Χάραξη της νέας θαλάσσιας σύνδεσης Πειραιά- Ελευσίνα, η λεγόμενη “Θαλάσσια Ιερά Οδός, που αποτελεί έναν νέο τουριστικό-πολιτιστικό προορισμό και βάση ανάπτυξης και προβολής της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής.

  • Απομάκρυνση ναυαγίων που επιβαρύνουν επί σειρά ετών τον κόλπο της Ελευσίνας. Ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ έχει πετύχει την οριστική απομάκρυνση εννέα ναυαγίων, από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα.

  • Συνεργασία Ο.Λ.Ε. ΑΕ με βιομηχανικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

  • Ολοκλήρωση διαδικασίας παραχώρησης μεγάλων εκτάσεων της ΧΖΛ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

  • Πρωτοβουλίες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και συμμετοχή σε προγράμματα ηλεκτροδότησης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και cold ironing.

  • Μνημόνιο Συνεργασίας Ο.Λ.Ε. ΑΕ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που δίνει τη δυνατότητα σε σπουδαστές να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στον λιμένα Ελευσίνας.

PreviousNext