Τροχοί & TIR

Τρίκαλα: Αυτόνομα λεωφορεία και R&D για την ηλεκτροκίνηση

Σύμβαση συνεργασίας για την κυκλοφορία δύο πλήρως αυτόνομων ηλεκτρικών λεωφορείων στα Τρίκαλα, υπεγράφη ανάμεσα στην e-trikala AE και την εταιρία AMANI SWISS, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της κ. Θ
Πέμπτη 16/01/2020 - 17:10
Κοινοποίηση στα Social Media
Επιστρέφει το αυτόνομο λεωφορείο των Τρικάλων
Επιστρέφει το αυτόνομο λεωφορείο των Τρικάλων

Σύμβαση συνεργασίας για την κυκλοφορία δύο πλήρως αυτόνομων ηλεκτρικών λεωφορείων στα Τρίκαλα, υπεγράφη ανάμεσα στην e-trikala AE και την εταιρία AMANI SWISS, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος AVINT.

Τα εν λόγω λεωφορεία θα μεταφέρουν επιβάτες από τον σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων (οδός Οθωνος) προς τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ στο Ριζαριό και αντιστρόφως.

Επιπλέον, στη θεσσαλική πόλη που πρωταγωνιστεί στις καινοτομίες στη χώρα μας, διερευνώνται οι δυνατότητες συνεργασίας με τον κινέζικο όμιλο, Weichai Group, προκειμένου να ιδρυθεί στα Τρίκαλα, ένα Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για την ηλεκτροκίνηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) στην αυτοκίνηση.

Υπενθυμίζεται πως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα AVINT, υλοποιείται από το ΕΠΙΣΕΥ (ΕΜΠ), την SPACE HELLAS και την e-trikala AE. Ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια του προγράμματος CITYMOBIL2, που το 2015 είχε φέρει για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο τα ηλεκτρικά λεωφορεία χωρίς οδηγό στο κέντρο της πόλης.

Η ηλεκτροκίνηση στα Τρίκαλα

Το πρόγραμμα AVINT συμπληρώνει τις ήδη υπάρχουσες δράσεις και υποδομές της e-trikala και του Δήμου Τρικκαίων στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, όπως:

  • Το πρόγραμμα ELVITEN που από τις αρχές του 2019 διαθέτει ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα στο κοινό αλλά και σε επαγγελματίες της πόλης (συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 5.296 ταξίδια με τα εν λόγω οχήματα, καλύπτοντας συνολική απόσταση πάνω από 15.622 χλμ.).

  • Τους δύο σταθμούς δωρεάν φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που έχουν εγκατασταθεί από το 2018 στο κέντρο της πόλης (Δημοτικό Parking Κανούτα) και στον Μύλο Ματσόπουλου.

  • Το πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο του Δήμου Τρικκαίων που χρησιμοποιείται από τη Διεύθυνση Καθαριότητας για την επίβλεψη των εργασιών στην πόλη.

Στη φωτό, από αριστερά, ο κ. Οδ. Ράπτης, δ/νων σύμβουλος της e-trikala, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της AMANI SWISS κ. Θεοδ. Καρυπιδης και ο πρόεδρος της e-trikala κ. Γ. Κωτούλας.

PreviousNext