Τροχοί & TIR

Γιώργος Καραγιάννης: Τα 10 έργα που αλλάζουν τη Δυτική Ελλάδα

Στο τρίπτυχο που εξασφαλίζει το μεγάλο οικονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα των έργων εκσυγχρονισμού των υποδομών, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για
Κοινοποίηση στα Social Media

Στο τρίπτυχο που εξασφαλίζει το μεγάλο οικονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα των έργων εκσυγχρονισμού των υποδομών, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο Regional Growth Conference 2022 στην Πάτρα, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία σε 10 έργα που αλλάζουν την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.

Ειδικότερα, για τον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα – Πύργος», ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι το έργο που είχε βαλτώσει για χρόνια σήμερα έχει και πάλι ενεργά εργοτάξια.

«Τα πρώτα 56 χλμ. από τον Πύργο θα παραδοθούν σε 36 μήνες και τέσσερις μήνες μετά το έργο θα παραδοθεί στο σύνολό του. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν», ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, «τρέχει» και το έργο οδικής ασφάλειας στον υπάρχοντα άξονα με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023 με στόχο, όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Υποδομών «να σταματήσουν επιτέλους να χάνονται άνθρωποι σε αυτόν το δρόμο-καρμανιόλα, έως ότου ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος».

Ακόμα ένα μεγάλο οδικό έργο που θα υλοποιηθεί στην Πελοπόννησο είναι ο οδικός άξονας Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη, με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ που προχωρά μέσω ΣΔΙΤ. Το έργο έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο και αναμένεται να στηθούν εργοτάξια μέσα στο 2022.

«Στη Δυτική Ελλάδα υλοποιούμε έργα ζωτικής σημασίας που ζητούσαν για χρόνια οι πολίτες», τόνισε ο κ. Καραγιάννης προσθέτοντας ότι «το Άκτιο – Αμβρακία, ένα έργο προϋπολογισμού 150 εκ ευρώ, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, ενώ σχεδιάζουμε να παραδώσουμε το τμήμα της Παράκαμψης Αμφιλοχίας στα τέλη του καλοκαιριού».

Εξίσου σημαντική είναι και η οδική σύνδεση της Λευκάδας με το Άκτιο και τον Δυτικό Άξονα, με προϋπολογισμό 48 εκατομμύρια € που θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2023.

Τα σιδηροδρομικά έργα και η Διώρυγα της Κορίνθου

Σημαντικό βάρος δίνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην ανάπτυξη του σιδηροδρόμου όπου εκτυλίσσεται ένα συνεκτικό πρόγραμμα έργων.

«Προχωράμε συντονισμένα και τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα που έχει ανάγκη η περιοχή», επισήμανε ο κ. Καραγιάννης αναφέροντας χαρακτηριστικά: 

«Ολοκληρώνουμε τις εργασίες και τους διαγωνισμούς στα τμήματα Κιάτο – Ροδοδάφνη και Ροδοδάφνη – Ρίο με συνολικό προϋπολογισμό 565 εκατομμύρια €, δημοπρατήσαμε το μεγάλο έργο από το Ρίο ως το λιμάνι της Πάτρας με το μεγάλο κομμάτι της υπογειοποίησης εντός του αστικού ιστού της πόλης με προϋπολογισμό 470 εκατομμύρια και προχωράμε στην αναβάθμιση της γραμμής από τη Κάτω Αχαγιά ως τον Πύργο που το τρένο δεν φτάνει σήμερα».

Ο Υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στις τρεις βασικές αρχές που αποτέλεσαν οδηγό για την εφαρμογή του φιλόδοξου όσο και ρεαλιστικού πλάνου έργων των 13 δισ. ευρώ, το οποίο προχωρά ταχύτατα, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα περίπου 8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Το οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα των έργων είναι τεράστιο. Υπάρχει σαφές κοινωνικό αποτύπωμα με τις 200.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας την επόμενη τριετία, αλλά και οικονομικό αφού περισσότερα από 100 επαγγέλματα συνδέονται άμεσα με τον κατασκευαστικό τομέα και τα έργα αυτά».

Όμως, αυτό που, κατά τον Υφυπουργό Υποδομών, έχει τη μεγαλύτερη σημασία όλων, «είναι πόσο θα αλλάξει η ζωή του κάθε πολίτη από το κάθε έργο».

Διαβάστε επίσης

PreviousNext