Τροχοί & TIR

Το 15μετρο ηλεκτρικό Solaris (+VIDEO)

«Urbino 15 LE electric» ονομάζεται το νέο τριαξονικό, 15μετρο ηλεκτρικό λεωφορείο, που παρουσίασε πρόσφατα η Solaris και το οποίο προορίζεται τόσο για αστικά όσο και για περιαστικά δρομολόγια. Το χα
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Παρασκευή 29/01/2021 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

«Urbino 15 LE electric» ονομάζεται το νέο τριαξονικό, 15μετρο ηλεκτρικό λεωφορείο, που παρουσίασε πρόσφατα η Solaris και το οποίο προορίζεται τόσο για αστικά όσο και για περιαστικά δρομολόγια.

Το χαμηλής εισόδου λεωφορείο της Solaris φέρει έναν υδρόψυκτο ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 300 kW (408 ίπποι), ο οποίος κινεί τον δεύτερο άξονα του οχήματος. Προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας, το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης φέρει την πρωτοποριακή τεχνολογία SIC, χρησιμοποιώντας -μεταξύ άλλων- κυκλώματα με βάση το καρβίδιο του πυριτίου.

Ο ηλεκτροκινητήρας τροφοδοτείται με ενέργεια από τις προηγμένες μπαταρίες Solaris High Energy+, οι οποίες διαθέτουν έξι συστοιχίες και χωρητικότητα μέχρι και 470 kWh. Από αυτές, οι τέσσερις βρίσκονται τοποθετημένες στο πίσω μέρος του οχήματος και οι υπόλοιπες δύο στην οροφή. Η εταιρεία κάνει λόγο για αυτονομία «μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων», με τη φόρτιση να πραγματοποιείται με βύσμα και προαιρετικά με παντογράφο, τόσο συμβατικό όσο και αντεστραμμένο.

Το νέο λεωφορείο εξοπλίζεται με ένα σύστημα ψύξης-θέρμανσης με μία νέα αντλία θερμότητας, που χρησιμοποιεί διοξείδιο του άνθρακα και υπόσχεται τη γρήγορη επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας στο εσωτερικό προδιαγραφών ITxPT. Εκεί, έχουν τοποθετηθεί τρεις μεγάλες οθόνες στις οποίες απεικονίζονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Επιπλέον, το ηλεκτρικό Urbino 15 LE είναι πλήρως προσαρμοσμένο ώστε να ενσωματώνεται στο σύστημα διαχείρισης στόλου «eSConnect» της εταιρείας, το οποίο εξασφαλίζει πλήρη τηλεμετρία.

Πλήρως συνδεδεμένος είναι και ο οδηγός, ο οποίος βρίσκεται σε ένα high-tech περιβάλλον εργασίας, όπου υπάρχουν οθόνες αφής και όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφάλειας που υποστηρίζουν τη δουλειά του. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει το σύστημα «Mobileye Shield+» της πολωνικής μάρκας, μέσω του οποίου ο οδηγός ενημερώνεται για ό,τι υπάρχει γύρω από το λεωφορείο, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ατυχημάτων με πεζούς, ποδηλάτες και άλλα οχήματα.

Σημειώνεται, πως προσφέρεται πλήθος επιλογών επιπλέον εξοπλισμού, προκειμένου το λεωφορείο να ικανοποιεί απόλυτα τις ανάγκες της κάθε εταιρείας δημόσιων μεταφορών. Αξίζει να αναφερθεί, ακόμα, πως το 15μετρο ηλεκτρικό Urbino εξελίχθηκε με γνώμονα καταρχάς τις σκανδιναβικές χώρες, στις οποίες είναι δημοφιλή τα λεωφορεία σε αυτή τη διάσταση.

Solaris Urbino 15 LE electric
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ) σε χλστ. 14.890x2.550x3.400
Μεταξόνιο (χλστ.) 7.000
Εμπρός/Πίσω πρόβολος (χλστ.) 2.750/3.450
Μικτό βάρος (τόνοι) Έως 25
Διαμόρφωση θυρών 2-2-0, 2-2-1, 1-2-0, 1-2-1
Ισχύς ηλεκτρικού κινητήρα (kW/PS) 300/408
Χωρητικότητα μπαταριών (kWh) Έως 470
Κύκλος στροφής (μέτρα) 14,6
Συνολική χωρητικότητα επιβατών Έως 105
Καθίσματα 51-65

 

Δείτε την παρουσίαση του 15μετρου ηλεκτρικού λεωφορείου, στο παρακάτω βίντεο:

Video URL
PreviousNext