Η λειτουργία των επαγγελματικών οχημάτων στηρίζεται και εξαρτάται από ορισμένα σημαντικά, θα λέγαμε κρίσιμα, συστήματα όπως είναι το ηλεκτρικό. Παράλληλα, με τον εκσυγχρονισμό της αυτοκίνησης, προστέθηκαν ανέσεις και αυτοματισμοί που επέτρεψαν στον οδηγό να εργάζεται άνετα, ξεκούραστα και ευχάριστα.

Καθώς το σύνολο σχεδόν των εξοπλισμών στηρίζουν τη λειτουργία τους στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της συμβολής του ηλεκτρικού συστήματος στην ανάπτυξη των σύγχρονων φορτηγών και λεωφορείων. Οδήγηση τη νύχτα με χρήση λαμπτήρων, εκκίνηση μηχανής χώρις μηχανική υποστήριξη από τον οδηγό, ηλεκτρικά παράθυρα και καθρέφτες, φώτα σήμανσης, κλιματισμός, υαλοκαθαριστήρες κ.λ.π. είναι πλέον γνωστές και συνηθισμένες προσθήκες. Όμως το ηλεκτρικό ρεύμα λειτουργεί ένα ακόμη πλήθος κρίσιμων συστημάτων στους τομείς της ασφάλειας (π.χ. ABS) της οδικής συμπεριφοράς (έλεγχος αναρτήσεων), της μονάδας πληροφοριών ECU, κ.α.

Συνολικά περισσότερα από 60 βασικά εξαρτήματα, όργανα και συστήματα λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα αν κρίνουμε από τον αντίστοιχο αριθμό ασφαλειών. Όμως, παρόλο που η προσφορά του ηλεκτρικού ρεύματος στα οχήματα είναι τόσο ευρεία και κρίσιμη, λίγοι είναι οι αυτοκινητιστές που έχουν πλήρη γνώση του συστήματος και, όχι σπάνια, γίνονται αποδέκτες διάφορων λαν θασμένων θεωριών σχετικών με τις ικανότητες των μπαταριών, την εκμετάλλευση των ηλεκτρικών παροχών, τη χρήση έξτρα εξωτερικού φωτισμού, τη διαφορά των κοινών λαμπτήρων με εκείνους τύπου Led κ.α.

Θέλοντας λοιπόν εμείς να απαντήσουμε στα ερωτήματα που κατά καιρούς μας απευθύνετε, επιχειρούμε μια αναλυτική παρουσίαση του ηλεκτρικού συστήματος των φορτηγών, όσο πιο απλά μπορούμε, και να δώσουμε επίσης τις βασικές οδηγίες και συμβουλές ώστε ο οδηγός να είναι σε θέση να κάνει τη βέλτιστη εκμετάλλευση του συστήματος αλλά και να διασφαλίζει την άψογη λειτουργία του. Το θέμα είναι αρκετά ευρύ, όσο και ενδιαφέρον και θα προσπαθήσουμε να το εξαντλήσουμε σε δύο μέρη με το πρώτο να δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου που κυκλοφορεί και το δεύτερο στο επόμενο τεύχος μας.