Τροχοί & TIR

ΒΙ.ΠΕ. στο Καλοχώρι

Σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στο άναρχο τοπίο που επικρατεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, πλησίον πόλεων, το υπ. Οικονομίας προχώρησε στην ανάθεση μελέτης για τη δημιουργία οργανωμένης βιομηχανι
Κυριακή 22/07/2018 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στο άναρχο τοπίο που επικρατεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, πλησίον πόλεων, το υπ. Οικονομίας προχώρησε στην ανάθεση μελέτης για τη δημιουργία οργανωμένης βιομηχανικής ζώνης στα 10.500 στρέμματα της περιοχής του Καλοχωρίου, όπου σήμερα λειτουργούν εκατοντάδες μεταφορικές επιχειρήσεις, αποθήκες, βιοτεχνίες, συνεργεία, μεταποιητικές επιχειρήσεις και πλήθος άλλων εμπορικών επιχειρήσεων.

Στόχος της μελέτης, σύμφωνα με τον Γ.Γ. Βιομηχανίας κ. Στρατή Ζαφείρη είναι να παρουσιάσει εναλλακτικά σενάρια που θα δίνουν λύση στα προβλήματα, όπως οι χρήσεις γης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στο επίπεδο των επενδύσεων η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Θέλοντας να επισημάνει την αναγκαιότητα δημιουργίας οργανωμένων βιομηχανικών και εμπορικών ζωνών, ο κ. Ζαφείρης παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, στην Ελλάδα εννέα στις δέκα επιχειρήσεις λειτουργούν σε 442 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, συνολικής έκτασης 300 χιλιάδων στρεμμάτων. Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις για τη δημιουργία οργανωμένων ζωνών και Εμπορικών Κέντρων, η ελληνική πραγματικότητα δείχνει την τεράστια απόσταση που χωρίζει τις προθέσεις και τις μελέτες από την υλοποίηση και τη λειτουργία των προβλεπόμενων έργων.

Μειώνεται το ενδιαφέρον για τη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου

Στο μεταξύ, σε έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε., που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε κοινή εκδήλωση των δύο φορέων, στη Θεσσαλονίκη, αποτυπώνεται η σημερινή εικόνα της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου που μόνο ενθαρρυντική δεν είναι και δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό το μειωμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 846 επιχειρήσεις εγκατεστημένες στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων οι 603 είναι μεταποιητικές, δηλαδή περίπου το 72,5%. Από το σύνολο των μεταποιητικών επιχειρήσεων ενεργές είναι οι 425, δηλαδή το 70,5% και ανενεργές οι υπόλοιπες 178, ήτοι 29,5%.

Τα στοιχεία αυτά και ιδιαίτερα το ποσοστό των ανενεργών επιχειρήσεων σχολιάστηκε από τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ Θανάση Σαββάκη λέγοντας: «Οι επιχειρήσεις αυτές είναι ανενεργές επί της ουσίας της λειτουργίας μια μεταποιητικής βιομηχανίας και όχι απλά σε όρους ενεργού ή ανενεργού ΑΦΜ. Τα στοιχεία αυτά είναι πραγματικά σημαντικά, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι σε έναν οργανωμένο υποδοχέα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως η ΒΙ.ΠΕ. της Θεσσαλονίκης, οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υψηλότερο βαθμό ανθεκτικότητας από άλλες που βρίσκονται εκτός βιομηχανικών περιοχών». Κατά την παρουσίαση της έρευνας επιχειρηματίες της περιοχής ανέδειξαν τα προβλήματα που παραμένουν κρίσιμα και υποβαθμίζουν τη ΒΙ.ΠΕ., όπως είναι η ανεπαρκής φύλαξη και η ελλιπής αστυνόμευση γενικότερα της περιοχής, ο ανεπαρκής ηλεκτροφωτισμός ακόμη και κεντρικών σημείων και των κόμβων, η κακή κατάσταση των δρόμων και η στενότητα που παρουσιάζουν για τη προσέγγιση των νταλικών, αλλά και την αποκομιδή των απορριμμάτων. Ως ένα ακόμη πρόβλημα για την περιοχή, αναφέρθηκε και η μη τακτική αστική συγκοινωνία που δυσχεραίνει την έγκαιρη προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων. Μετά από αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., Βρασίδας Ζάβρας, πρότεινε τη σύσταση κοινής επιτροπής ΕΤΒΑ και επιχειρήσεων που θα αποφασίσει ποια βελτιωτικά έργα πρέπει να γίνουν στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, στο πλαίσιο προγράμματος για την αναβάθμιση των βιομηχανικών περιοχών της χώρας.

Και στην Κοζάνη

Την εκμετάλλευση της Βιομηχανικής Περιοχής της Κοζάνης συμφώνησαν ο Δήμος Κοζάνης και η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., δίνοντας έτσι αίσιο τέλος σε μία εκκρεμότητα 20 ετών. Η Βιομηχανική Περιοχή, η οποία με την ένταξή της στο Νόμο 3982/2011 θα μετονομαστεί σε Επιχειρηματικό Πάρκο Κοζάνης, χωροθετείται στις κτηματικές περιφέρειες Μαυροδενδρίου και Κοίλων του Δήμου Κοζάνης και έχει συνολική έκταση περίπου 680 στρέμματα, με άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό. Τα κυριότερα έργα υποδομής είχαν ήδη ολοκληρωθεί από την ETBAbank το 1999, ενώ απομένουν να υλοποιηθούν έργα, συντηρήσεων και ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Η ETBA ΒΙ.ΠΕ. θα εισάγει για πρώτη φορά στο νέο αυτό Επιχειρηματικό Πάρκο τη δυνατότητα παροχής καινοτόμων υπηρεσιών προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις όπως ευρυζωνικό δίκτυο (με δυνατότητα απευθείας πώλησης από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. προς τις επιχειρήσεις) και ασφάλεια χώρων μέσω ηλεκτρονικών μέσων, και θα δημιουργήσει ειδικά χρηματοοικονομικά προϊόντα σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς.

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η λειτουργία οργανωμένου και σύγχρονου Επιχειρηματικού Πάρκου, προνομιακά χωροθετημένου επί της Εγνατίας Οδού, θα προσελκύσει επενδύσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, ο Δήμος μας θα έχει έσοδα από την πώληση της γης, από τη διαχείριση των δικτύων νερού και ακαθάρτων και από τα δημοτικά τέλη. Πεποίθησή μου είναι ότι μέσα από την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας, μέσα σε ένα σωστό πλαίσιο κανόνων που θα επιβλέπει η Πολιτεία, μπορούμε να προσβλέπουμε στη δημιουργία πλούτου για την περιοχή μας, και η νέα Βιομηχανική Περιοχή είναι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».

Στο ίδιο τεύχος #363

PreviousNext