Τροχοί & TIR

Τεχνικό Θέμα: Φροντίδα και συντήρηση καμπίνας

Το φορτηγό σας πρέπει να πλένεται αμέσως μόλις λερωθεί, ειδικά το χειμώνα όταν το αλάτι από τους δρόμους και η υγρασία μπορούν εύκολα να προκαλέσουν διάβρωση. Σε συνδυασμό με το πλύσιμο, θα πρέπει ν
Κυριακή 01/07/2018 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Το φορτηγό σας πρέπει να πλένεται αμέσως μόλις λερωθεί, ειδικά το χειμώνα όταν το αλάτι από τους δρόμους και η υγρασία μπορούν εύκολα να προκαλέσουν διάβρωση. Σε συνδυασμό με το πλύσιμο, θα πρέπει να καθαρίζονται και οι οπές αποστράγγισης στις πόρτες και τα κατώφλια.

Πλύσιμο της καμπίνας

Για να αποφευχθεί η φθορά του χρώματος και για να είναι το πλύσιμο αποτελεσματικό, θα πρέπει να προσέχετε τα ακόλουθα:

Μέθοδος πλυσίματος: Κατ’ αρχήν χρησιμοποιείστε νερό υπό πίεση. Τυχόν βρωμιά που δεν μπορεί να απομακρυνθεί με τον τρόπο αυτό, προσπαθήστε να την αφαιρέσετε με βούρτσα ή σφουγγάρι, καθώς και καθαριστικό κατάλληλο για το είδος της συγκεκριμένης βρωμιάς. Αν πλύνετε με βούρτσα χωρίς προηγουμένως να έχετε πλύνει προσεκτικά με νερό υπό πίεση, ή αν το πλύσιμο γίνεται σε αυτόματο πλυντήριο με περιστρεφόμενες βούρτσες που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά (φθαρμένες, βρώμικες κλπ.) υπάρχει κίνδυνος να γδαρθεί το χρώμα.

Χημικά καθαριστικά – γενικά: Για διαφορετικά είδη βρωμιάς συνιστώνται και διαφορετικά καθαριστικά. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε τις υποδείξεις του κατασκευαστή του σε ότι αφορά τις χρήσεις, τη δοσολογία και τη μέγιστη θερμοκρασία. Αφήστε τα χημικά καθαριστικά να στεγνώσουν στη βαμμένη επιφάνεια.

Μέσα καθαρισμού: Αποφύγετε τη χρήση έντονα αλκαλικών ουσιών (με pH > 12). Μην πλένετε το όχημα σε απευθείας έκθεση στο φως του ήλιου. Ξεβγάλτε καλά με κρύο νερό προτού απλώσετε το χημικό καθαριστικό, εφόσον η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 30  ͦC. Καθαρίστε μικρά σημεία και ξεβγάλτε, έτσι ώστε να αποφύγετε μεγάλο χρόνο έκθεσης ή στεγνώματος του καθαριστικού (> 5 λεπτών).

Γυάλισμα και κέρωμα

Για να αποκτήσει και πάλι το χρώμα τη λάμψη του, συνιστάται η συντήρηση και φροντίδα του χρώματος 1-2 φορές το χρόνο. Λάβετε υπόψη και τις υποδείξεις του κατασκευαστή των προϊόντων καθαρισμού, καθώς και τους ακόλουθους γενικούς κανόνες. Κατ’ αρχήν πλύνετε το όχημα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέραμε προηγουμένως, και αφήστε το να στεγνώσει. Στη συνέχεια χρησιμοποιείστε γυαλιστικό ή μέσο καθαρισμού σε βάθος, με μικρή περιεκτικότητα συστατικών που προκαλούν απόξεση. Το κέρωμα πρέπει να γίνει με κερί σε υγρή μορφή. Χρησιμοποιείστε μόνο καθαρά πανιά, στουπιά κλπ. Το πέρασμα των επιφανειών θα πρέπει να γίνεται κατά το πλάτος, πιέζοντας ελαφρά.

 

Υφασμάτινη οροφή και εσωτερικές επιφάνειες τοιχωμάτων

Δε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε νερό και υδατικά διαλύματα. Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος καθαρισμού των λερωμένων υφασμάτινων εσωτερικών επενδύσεων είναι με αφρό καθαρισμού ο οποίος κατακρατεί τη βρωμιά. Μη βουρτσίζετε το ύφασμα με σκληρή βούρτσα. Μετά τον καθαρισμό ολόκληρης  της υφασμάτινης επιφάνειας, αφήστε τη να στεγνώσει όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα για να φύγει ο αφρός που έχει στεγνώσει και τυχόν ακαθαρσίες που έχουν παραμείνει.

Αν υπάρχουν λεκέδες, για την αφαίρεσή τους καθαρίστε τους όσο το δυνατόν ταχύτερα, με τετραχλωροαιθένιο, ως ακολούθως: Αφαιρέστε την περίσσεια της βρωμιάς με όχι αιχμηρό μαχαίρι ή παρόμοιο αντικείμενο. Εμποτίστε όσο το δυνατόν περισσότερα με λευκά, καθαρά πανιά. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα γύρω από το λεκέ για να μη διαλυθεί η ξένη ουσία γύρω από το σημείο. Εμποτίστε ένα καθαρό πανί με τετραχλωροαιθένιο. Τρίψτε προς όλες τις κατευθύνσεις, στα σημεία που είναι ιδιαίτερα λερωμένα. Να αλλάζετε το πανί πότε – πότε. Τέλος, τρίψτε με στεγνό πανί. Αν ορισμένα σημεία είναι πολύ βρώμικα, επαναλάβετε την διαδικασία αυτή μέχρι να καθαρίσουν ικανοποιητικά.

Θυμηθείτε ότι:

  • Σε λεκέδες με χρωστική ουσία (από μελάνι, στυλό κλπ.), να χρησιμοποιείτε το διαλυτικό λεκέδων πολύ προσεκτικά, καθώς μπορεί να διαλυθεί ο λεκές και να απλωθεί το βάψιμο του σε μεγαλύτερη επιφάνεια.
  • Να εργάζεστε πάντα από την περιφέρεια προς το κέντρο του λεκέ

Καθίσματα, κρεβάτια και υφασμάτινα χαλάκια:

  • Το πλύσιμο πρέπει να γίνει με νερό και συνθετικό καθαριστικό.
  • Καθαρίστε με αφρό καθαρισμού – ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες στην ενότητα Υφασμάτινη οροφή και εσωτερικές επιφάνειες τοιχωμάτων.
  • Για την αφαίρεση των λεκέδων, ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες στην ενότητα Υφασμάτινη οροφή και εσωτερικές επιφάνειες τοιχωμάτων.

Καθαρισμός των καθισμάτων με δερμάτινη επένδυση:

  • Με ηλεκτρική σκούπα
  • Χρειάζονται τακτικά συντήρηση / καθαρισμό
  • Για την αφαίρεση των λεκέδων: Χλιαρό και ελαφρά σαπουνισμένο νερό. Ποτέ μη ξύνετε ή τρίβετε τους λεκέδες, και ποτέ να μη χρησιμοποιείτε ισχυρά καθαριστικά λεκέδων.

Καθαρισμός των επιφανειών βινυλίου:

  • Το πλύσιμο είναι ευκολότερο με νερό και συνθετικό απορρυπαντικό.
  • Αφαίρεση των λεκέδων: Ποτέ μη ξύνετε ή τρίβετε τους λεκέδες, και ποτέ να μη χρησιμοποιείτε ισχυρά καθαριστικά λεκέδων. Για την αφαίρεση των επίμονων λεκέδων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαλυτικό. Στη συνέχεια απλώστε με ένα πανί ελαφρά σαπουνάδα και χλιαρό νερό, για να καθαρίσει η επιφάνεια.

Χαλάκια και λαστιχένια καλύμματα του κινητήρα:

Τα χαλάκια θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με ηλεκτρική ή κοινή σκούπα και να πλένονται με νερό – ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σε πιο δύσκολους λεκέδες χρησιμοποιείστε:

  • Βενζίνη για την αφαίρεση των λεκέδων
  • Τετραχλωροαιθένιο
  • Διάλυμα αμμωνίας 5%

Τέλος, για τον καθαρισμό των ζωνών ασφαλείας, χρησιμοποιείστε νερό και συνθετικό απορρυπαντικό

Φθορές στο χρώμα

Το χρώμα αποτελεί σημαντικό μέσο αντισκωριακής προστασία, θα πρέπει λοιπόν να ελέγχεται τακτικά για τυχόν φθορές. Η φθορά του χρώματος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση σκουριάς. Οι πιο συνήθεις ατέλειες του χρώματος, τις οποίες μπορείτε να επιδιορθώσετε μόνοι σας, είναι:

  • Μικροχτυπήματα και γρατζουνιές
  • Απολέπιση του χρώματος, π.χ. στις ακμές των θόλων και τα κατώφλια.

Κατά την επισκευή φθορών του χρώματος, το όχημα σας θα πρέπει να είναι καθαρό και η θερμοκρασία περιβάλλοντος να ξεπερνά τους +15°C.

Επιδιόρθωση περιορισμένων φθορών του χρώματος: Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:

  • Αντισκωριακό υλικό (ψυχρής φωσφάτωσης) – σε σωληνάριο ή σε δοχείο
  • Αστάρι (primer) σε δοχείο
  • Δοχείο με βαφή επιφάνειας ή το λεγόμενο «στυλό» βαφής (η κεφαλή του στυλό περιέχει επίσης γυαλιστική αλοιφή για την επακόλουθη κατεργασία)
  • Κοπίδι ή παρόμοιο εργαλείο
  • Πινέλο

Αν οι φθορές της επιφάνειας δεν είναι τέτοιες που να φαίνεται μέταλλο, και υπάρχει ανέπαφο στρώμα χρώματος, οι επιδιορθώσεις μπορούν να γίνουν απευθείας μετά από την ελαφρά απόξεση για την αφαίρεση της βρωμιάς.

Αν το χρώμα έχει φθαρεί σε σημείο που να φαίνεται γυμνό μέταλλο, ενεργήστε ως ακολούθως:

  1. Ξύστε ελαφρά τη φθαρμένη επιφάνεια και εξομαλύνετε τα χείλη του χρώματος με μαχαίρι ή ανάλογο αντικείμενο.
  2. Απλώστε το αντισκωριακό (αποφύγετε επαφή με τα μάτια και το δέρμα) και περιμένετε μερικά λεπτά και στη συνέχεια ξεβγάλτε καλά με νερό. Σκουπίστε το για να στεγνώσει.
  3. Ανακατέψτε καλά το αστάρι και απλώστε το αρκετά χέρια κατά διαστήματα, με πινελάκι ή οδοντογλυφίδα.
  4. Όταν η επιφάνεια του ασταριού στεγνώσει, μπορείτε να απλώσετε το χρώμα με πινέλο. Βεβαιωθείτε ότι το χρώμα έχει ανακατευτεί καλά, και απλώστε πολλά λεπτά χέρια ενώ μετά από κάθε άπλωμα αφήστε να στεγνώσει.
  5. Ενεργήστε με τον ίδιο τρόπο όπως προηγουμένως για τα γδαρσίματα, αλλά ίσως χρειαστεί να μασκάρετε το σημείο για να προφυλάξετε το γύρω χρώμα που είναι ανέπαφο.
  6. Περιμένετε μία ημέρα περίπου, και στη συνέχεια εκτελέστε οποιαδήποτε επακόλουθη εργασία φινιρίσματος. Η κεφαλή του στυλό βαφής περιέχει γυαλιστική αλοιφή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόξεση τυχόν ατελειών. Χρησιμοποιείστε μαλακό πανί και απλώστε όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα αλοιφής.

Λίπανση

Λίπανση του πλαισίου: Η λίπανση του πλαισίου περιλαμβάνει τη λίπανση όλων των σημείων λίπανσης με γρασαδόρο.

Σημαντικό! Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζετε την καλή λίπανση όλων των σημείων λίπανσης. Να λιπαίνετε μέχρι να αποβληθεί εμφανώς καθαρό γράσο. Αν δεν εκβάλλετε γράσο, υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε σχετικές ενέργειες.

 

ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΜΠΙΝΑΣ

Σημεία λίπανσης                                                                                             Λιπαντικό

  1.  Πόρπες πρόσθιου ανοίγματος (2)                                           Γράσο, λάδι
  2.  Σκαλοπάτια προφυλακτήρα (2)                                             Λάδι
  3. Σκαλοπάτια κάτω από το πρόσθιο άνοιγμα                             Λάδι
  4. Στοπ θυρών                                                                          Γράσο (μολυβδαθνιούχο)
  5. Γλώσσες κλειδαριών, μηχανισμοί κλειδώματος                         Παραφίνη
  6. Οπές κλειδαριών                                                                  Λάδι για κλειδαριές
  7. Ράγες καθισμάτων                                                                Γράσο
  8. Ασφάλεια, καλύμματα θυρίδων αποθήκευσης                         Παραφίνη
  9. Ασφάλεια καμπίνας (2)                                                          Γράσο

 

Διαβάστε επίσης

PreviousNext