Τροχοί & TIR

Το Ελληνο-κινεζικό Επιχειρηματικό Πάρκο στην Τρίπολη

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του δήμου Chongqing της Κίνας για τη δημιουργία του Ελληνο-κινεζικού Επιχειρηματικού Πάρκου στην Τρίπολη, το οπ
Τετάρτη 20/03/2019 - 14:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του δήμου Chongqing της Κίνας για τη δημιουργία του Ελληνο-κινεζικού Επιχειρηματικού Πάρκου στην Τρίπολη, το οποίο έχει από καιρό εξαγγείλει ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ως αποτέλεσμα συμφωνίας που επετεύχθη κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα.

Το βασικό σχέδιο προβλέπει τη σύσταση μιας κοινής αναπτυξιακής εταιρείας η οποία θα αναλάβει την ίδρυση και τη λειτουργία του επιχειρηματικού πάρκου σε μια συνολική έκταση 2.900 στρεμμάτων και με προϋπολογισμό 680 εκ ευρώ. Η εκμετάλλευση του πάρκου θα είναι κοινή κατά 50% για την κάθε πλευρά.

Όπως ο ίδιος ο Περιφερειάρχης εξήγησε, το project θα έχει δυο βασικές δομές: Η μια θα περιλαμβάνει το Logistics Park σε έκταση 400 στρεμμάτων και η άλλη το πάρκο των εταιρειών, ελληνικών και κινέζικων, που θα εκτείνεται σε 2.500 στρέμματα. Η πρώτη προβλέπεται να υποστηριχθεί με μια τεράστια άλλη επένδυση που αφορά στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής προϋπολογισμού 450 εκ. ευρώ.

Το αρχικό κεφάλαιο της κοινής ελληνο-κινέζικης Αναπτυξιακής Εταιρείας προσδιορίστηκε στα 102 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 12 εκ θα καταβληθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία θα παραχωρήσει και την έκταση, ενώ τα υπόλοιπα 90 εκ. ευρώ θα καταβληθούν από τους Κινέζους.

Πληροφορίες που ήλθαν στη δημοσιότητα, αναφέρουν ότι από την κινεζική πλευρά εκδηλώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον από 70 εταιρείες οι οποίες επιθυμούν να εγκατασταθούν στο υπό ίδρυση επιχειρηματικό πάρκο της Τρίπολης.

PreviousNext