Ένα νησί στην ανατολική ακτή του Καναδά, το Newfoundland, χτυπιέται ανελέητα από τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, με έντονα φαινόμενα και απότομες αλλαγές που προκαλούν επικίνδυνες καταστάσεις για όσους δεν έχουν προετοιμαστεί έγκαιρα και σωστά.

Χιονοθύελλες, πτώση της θερμοκρασίας, παγετοί, ξαφνικά ήλιος, μετά καταρρακτώδεις βροχές και πάλι από την αρχή. Εκεί, ο χειμώνας διαρκεί περισσότερους μήνες, όπως και το ψύχος, ο παγετός και η περίοδος των βροχών. Αυτός είναι ο καιρός στο νησί που όμως δεν είναι ικανός να ανακόψει τη ζωή, τη δουλειά των ανθρώπων, ούτε βέβαια και τη μεταφορά. Που δεν σταματά και το διαπιστώνει κανείς κοιτάζοντας την Transcanada, τον κεντρικό δρόμο του Newfoundland με τις νταλίκες να κινούνται διαρκώς πάνω σε μια λωρίδα ασφάλτου που οι ίδιες δημιουργούν στο πέρασμά τους με τις άλλες να καλύπτονται από το χιόνι.

Οι οδηγοί εδώ κοιτάζουν πώς να εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό», λέει ο Sheri, ιδιοκτήτης του μαγαζιού «Turnip», Bed and Breakfast. «Αν ο δρόμος είναι ανοιχτός, όλες οι νταλίκες κινούνται. Μόνο όσοι οδηγοί συμπληρώνουν ωράρια θα σταματήσουν εδώ», πρόσθεσε. «Στην κακοκαιρία αρκετοί σταματάνε, χωρίς όμως να ξέρουν αν θα ξεκινήσουν πάλι σε μισή ώρα ή σε πέντε ώρες. Ο καιρός αλλάζει συνέχεια», καταλήγει ο Sheri.

Το «Turnip» βρίσκεται σε έναν παράδρομο της εθνικής οδού 430, η οποία οδηγεί βόρεια κατά μήκος της δυτικής ακτής του Newfoundlands και φτάνει στο St. Anthony. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής η παγωμένη θάλασσα βρίσκεται δίπλα στο δρόμο και δεν είναι σπάνιο να δει κανείς σε μακρινή απόσταση κοπάδια από φώκες πάνω σε μεγάλα κομμάτια πάγου που εξέχουν από την επιφάνεια της θάλασσας. Σπανιότερο είναι να δεις άνθρωπο να κυκλοφορεί στην περιοχή αυτή, όπως δεν βλέπεις κανένα να κινείται πεζός στο δρόμο έστω και αν διέρχεται μέσα από μια μικρή πόλη ή ένα χωριό. Οι κάτοικοι γενικά κυκλοφορούν ελάχιστα και πάντα με το αυτοκίνητό τους για να καλύψουν τη διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά και αντίθετα. «Και να θυμάστε, στο Newfoundland, ο χειμώνας δεν τελειώνει ποτέ», ήταν η φράση με την οποία μας αποχαιρέτησε ο Sheri.

Όσο οι παγωμένες θερμοκρασίες παραμένουν στο νησί και διατηρούν τον Ατλαντικό Ωκεανό παγωμένο, το πλοίο από τον ηπειρωτικό Καναδά μπορεί να φτάσει στο λιμάνι Port aux Basques μόνο μέσω ενός θαλάσσιου δίαυλου που δεν έχει παγώσει επιτρέποντας την ασφαλή πλεύση. Χρειάζονται ωστόσο, σχεδόν επτά ώρες για να συνδεθεί η ηπειρωτική χώρα με το νησί. Αν όλα πάνε καλά, οι οδηγοί των φορτηγών βγαίνοντας στο νησί έχουν να ακολουθήσουν ένα μακρύ δρομολόγιο για να φτάσουν στην πρωτεύουσα του Newfoundland, τον Άγιο Ιωάννη που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του νησιού και με το δικό του λιμάνι συνδέεται με τον ηπειρωτικό Καναδά αλλά μονάχα σε περιόδους καλοκαιρίας.

Διαβάστε περισσότερα στο τεύχους Αυγούστου (376) του ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.